+ Meer informatie

Mee met Christoffel Columbus

3 minuten leestijd

M. Kanis heeft vele jaren ervaring voor de klas en is, nadat hij „de actieve dienst" verlaten heeft, via zijn jeugdboeken nog betrokken bij het onderwijs. Recent verscheen "Op zoek met Columbus", keurig op tijd nu we aan de vooravond van het Columbus-jaar staan. De titel vertelt reeds wat we kunnen verwachten. Met de bekende ontdekkingsreiziger wordt de tocht naar de nieuwe wereld ondernomen. De moeilijkheden die Christoffel te overwinnen heeft bij het ontdekken van een kortere route naar Indië, worden echter voorafgegaan door de problemen die Columbus heeft voor hij kan vertrekken: de Portugese koning wil hem geen boot meegeven en ook Ferdinand van Arragon en Isabella van Castilië, de koningen van Spanje, houden hem eindeloos aan het lijntje. Om radeloos van te worden!

Verteller

Kanis toont zich een waar verteller door zijn begin "in medias res", midden in het verhaal: „Durf jij, Carlos?" „Ikke...? Hmm, ja, natuurlijk, ik... eh... ik bedoel: durf jij?" De aandacht van de jonge lezer is geboeid. Carlos en zijn vriendje willen bij Columbus, die rare snuiter, een landkaart naar Engeland kopen en zodra deze hem gepakt heeft, hard weglopen. Zo komt ook de lezer bij Columbus binnen. Kanis werkt ook verder in zijn boek met dit procédé, wanneer hij jongste bediende Medes in de Het is altijd een heel werk om de pas verschenen uitgaven van 'onze' uitgevers aan de lezers voor te stellen. Het achttal dat mij via de redactie bereikte, heb ik met smaak gelezen. Natuurlijk, op- en aanmerkingen blijven er. Maar dat mag toch? Door Evert Kuijt kajuit van Columbus een plaats geeft. Het bevordert de betrokkenheid van de lezers.

Tussen de belevenissen op zee en het gelobby in en rond het paleis door steekt de lezer het nodige op van deze invloedrijke gebeurtenis uit de wereldgeschiedenis. Je leert —klein feitje— dat Columbus een ItaHaan was, je leert —belangrijker lijn— dat de joden vervolgd werden door christenen. Ten dienste van het onderwijs is achterin dit boek een verklarende woordenlijst toegevoegd.

Overtuiging

Kanis volstaat niet met een spannend verhaal. Storend tijdens het lezen? Nee, dat niet. Hij steekt zijn eigen overtuiging van tijd tot tijd niet onder stoelen of banken, soms in een voetnoot. Zo becommentarieert hij de jodenvervolging: „Want wat heeft de Heere Jezus aan Tiet kruis gebracht? De zonde! Ook de zonde van ons en van hen". Of: „De vluchteling kan niet sterven; hij is een heiden en kent de enige, echte God niet. Gelukkig, hij leeft nog!"

Niet alleen uit de lijst met geraadpleegde bronnen, ook uit het verhaal zelf blijkt dat de schrijver zich vooraf uitvoerig gedocumenteerd heeft. Daardoor is "Op zoek met Columbus" een heel leesbaar jeugdboek, dat zowel vertelt als informeert. N.a.v. "Op zoek met Columbus", door M. Kanis; uitg. De Banier, Utrecht, 1991; 118 blz.; prijs tot 31 dec. 9,50 gulden, daarna 16,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.