+ Meer informatie

afval Westervoort

Domeinenwoningen QpnieUW OnderZOefc Ede opgeknapt £_ i ,^7 >

2 minuten leestijd

WESTERVOORT — Het Zuiveringsschap Oostelijk Gelderland (ZOG) heeft dezer dagen opnieuw geattendeerd op een mogelijke forse vervuiling door chemisch afval in oude kleiputten bij Westervoort.

Nadat de woningen zijn opgeknapt, worden ze eigendom van de Woningbouwvereniging Ede en komen zij in beheer bij de Centrale woningstichting.

Het totale project zal in de loop van het tweede kwartaal van 1982 gereed zijn.

Het schap heeft al twee jaar geleden giftige zware metalen gevonden in de sloten rond de kleiputten, die door een particuliere ondernemer worden gebruikt als vuilstortplaats.

De vondst eind vorige week van enige kadavers in de sloten heeft tot het nemen van nieuwe watermonsters geleid. De uitslag van deze monsters is nog niet bekend. Bij de gemeente Westervoort is de ongerustheid inmiddels ook weer vergroot, hoewel er volgens gemeentesecretaris T. H. Beerling, „beslist geen sprake is van een nieuw Lekkerkerk".

Recent

De jongste vervuiling van het oppervlaktewater rond de kleiputten moet vrij recent zijn. De provincie Gelderland, die bodem en grondwater onderzoekt, sprak in januari nog van een „niet-alarmerende verontreiniging bij de kleiputten. In deze putten zijn in het verleden grote hoeveelheden chemisch afval gestort van het loodverwerkende bedrijf Billiton in Arnhem.

Vanaf 1969 mag in de kleiputten bij Westervoort geen chemisch afval meer worden gedeponeerd. Dat gebeurde onlangs toch. Na een tip van een inwoner uit Zevenaar ontdekte de gemeente Westervoort in maart van dit jaar op de vuilstortplaats 59 vaten van het chemisch bedrijf Ciago in Arnhem. Vijf vaten bleken niet op het terrein te horen en zijn — overigens zonder nader onderzoek — afgevoerd naar de afvalverwerking in Rijnmond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.