+ Meer informatie

Het hoofd boven het maaiveld

4 minuten leestijd

Woont u in een hoge flat of komt u er wel eens? Hebt u ooit bemerkt dat in liften de drukknoppen zo plat mogelijk zijn en bij voorkeur van metaal? Dat hebben de liftfabrikanten niet voor niets bedacht. Knoppen die uitsteken, zoals in vroegere liften, roepen vandalisme op. Om de haverklap worden ze vernield. Ze worden kapotgeslagen of als ze van kunststof zijn, met vuur weggeschroeid. Zelfs platte drukknoppen van plastic worden nog met gloeiende sigarettenpeuken bewerkt. Alles wat opvalt en uitsteekt en dus anders is dan de omgeving, roept agressie op. Hoe duidelijker liftknoppen opvallen, des te sneller worden ze vernield. De kans dat een nieuw en eenzaam boompje op het grasveld geknakt wordt, is groot. Te midden van de grauwe muren valt de mooie kantoorwand op. Die wordt dus "versierd" met behulp van spuitbussen. Het is niet slim om je nieuwe en dure auto in een Parijse achterbuurt te parkeren. Dat is vragen om moeilijkheden. Die valt daar te veel op.

In veel mensen zit een soort maai-mechanisme. Zoals een grasmaaimachine alle sprietjes platmaakt en de boterbloemen en madeliefjes onthoofdt, zo maken zij alles plat wat uitsteekt en opvalt. Vandalisme is weerzinwekkend. Het genoemde aspect is echter het enige niet. Het maaimechanisme werkt ook tussen mensen zelf Dat is in grote en kleine samenlevingsverbanden zo. Koningen, prinsen, presidenten, pausen, volksleiders, fdmsterren, politici en andere beroemdheden steken met kop en schouders boven hun medemensen uit. Daardoor lopen ze een verhoogde kans slachtoffer van geweld te worden. De geschiedenisboeken en kranten spreken regelmatig van moordaanslagen op bovengenoemde personen. Alle bijzondere mensen lopen gevaar. Agressie tegen niet-volksgenoten hoort hier ook bij. Buitenlanders vallen op en zijn mede daarom soms mikpunt van spot of geweld. Veel mensen kunnen niet tegen de confrontatie met mensen die anders zijn dan zijzelf Blijkbaar gaan hun eigen zekerheden dan wankelen. Als iedereen hetzelfde is, zijn ze tevreden. In een zwarte buurt kan daarom een blanke het moeilijk hebben, in een blanke buurt een zwarte. Er zijn meer voorbeelden te bedenken. Alles wat de grauwe middelmaat doorbreekt kan tegenzin of agressie oproepen. Een evangelisatieteam op een camping is bijzonder en kan te maken krijgen met vernieling van haar spullen. Een kind dat anders is dan de klasgenoten -liever, stijver, pienterder, ouderwetser, moderner, dikker, dunner of wat dan ookloopt gevaar geplaagd te worden. In een klas met rokken kan het meisje geplaagd worden dat een broek draagt. In een klas met broeken kan het meisje met een rok worden getreiterd.

In elke menselijke samenleving geldt deze veiligheidswet: zorg dat je niet opvalt, dan heb je het minst last van agressie van anderen. Dat is in een dictatoriaal geregeerd land duidelijk. Elke politieke dissident in China of Irak steekt zijn hoofd boven het maaiveld uit en brengt zichzelf in levensgevaar. In een dictatuur ben je alleen veilig als jouw neus dezelfde kant opwijst als die van de grote leider en al zijn volgelingen. Ook in onze vriendelijke samenleving gaat het echter op. Als je anders bent of durft te zijn, kun je problemen krijgen. Als je dat niet bent of doet, heb je het gemakkelijker. Kleed je en gedraag je als ieder ander. Praat met de mensen mee of houd je mond. Doe hetzelfde wat de buren doen. Trek alleen op met soortgenoten. Je hebt dan de grootste kans op een rustig leven.

Jongeren doen -ondanks de grote monden- meer dan volwassenen hun best om niet op te vallen in de eigen kring. Zij voelen zich graag één met de vrienden. Ze dragen dezelfde kleren en luisteren naar dezelfde muziek. Ze gaan uit naar dezelfde gelegenheden. Dit is niet altijd gemakkelijk voor gelovige jongeren. Zij voelen scherp aan dat anderszijn gevaarlijk kan zijn. Wie kiest voor geloven en naar de kerk gaan, kiest ook voor anders-zijn dan sommige vrienden en vriendinnen. Wie oprecht als christen leeft, valt op. Dat is in de samenleving lastig. Het anders-zijn van christenen wordt soms niet getolereerd als het geloof meer is dan een verborgen privé-zaak. Dat werkt al zo bij de jeugd. Wie anders is, wordt genegeerd of een kopje kleiner gemaakt. Je wordt uit de groep gezet. Zo hard zijn mensen. En het zijn beslist niet altijd vandalen die dat doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.