+ Meer informatie

Veiligheidsraad wenst hervatting overleg

Franse resolutie over vredesbesprekingen aangenomen

4 minuten leestijd

NEW YORK — De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag met 11 stemmen voor, geen tegen en 3 onthoudingen een Franse ontwerpresolutie aanvaard, waarin hervatting van de Geneefse vredesbesprekingen voor Cyprus wordt verlangd en terugtrekking van alle buitenlandse militairen van eiland, die daar niet onder het internationale overeenkomsten verblijven. In de resolutie worden voorts ,eenzijdige militaire acties' afgekeurd, zonder dat enig land met name wordt genoemd.

Nadat de resolutie was aanvaard kritiseerde de Franse afgevaardigde Jacques Lecompt Turkije openlijk voor het aanvalien van Cyprus. De Sowjet-Unie, Wit-Rusland en Irak hadden zich van stemming onthouden en China nam geen deel aan de stemming.

De Tuiikse ambassadeur Osman Olcay ontstak na de aanvaarding van de resolutie in woede en zei dat zij alleen maar de vooruitzichten op vredesondelhandelingen konden teniet doen. Hij noemde de resolutie "onevenwichtig, ongelijk en oneerlijk. „Turkije begint geen onderhandelingen op voorwaarden die zijn gedicteerd op inspiratie van verklaringen die in Parijs zijn verzonnen".
De Rus Malik herhaalde dat hij het voorstel van de niet-gebonden landen steunt om secretaris-generaal Kurt Waldheim een vredesconferentie over Cyprus te laten voorzitten.

BESTAND
Secretaris-generaal Kurt Waldheim heeft medegedeeld, dat het nieuwe „staakt-het-vuren", volgens de meest recente rapporten van UNO-functionarissen op het eiland, thans in alle districten wordt nageleefd.
Waldheim vertelde dat er twee Deense soldaten van de vredesmacht om het leven zijn gekomen, toen hun voertuig op een landmijn reed. Drie andere Deense militairen raakten bij het incident gewond. Sinds de invasie van het Turkse leger op 20 juii zijn er daarmee aan de zijde van het vredesleger, het UNFICYP, zeven doden en 56 gewonden gevallen.

GEEN BASIS
Prmier Karamanlis heeft afwijzend gereageerd op een voorstel van Turkije de besprekingen over Cyprus maandag in Geneve te hervatten. Premier Ecevit had de Britse minister van buitenlandse zaken, Callaghan, gevraagd deel te nemen aan het overleg tussen de garantiemogendheden, Griekenland, Turkije en Engeland.
„Het zou naïef zijn te geloven dat Griekenland bereid is aan deze besprekingen mee te werken en te onderhandelen onder de druk van een voldongen feit", zo zei premier Karamanlis. De Griekse minister van buitenlandse zaken Mavros, acht een verdeling van Cyprus geen basis om opnieuw in Geneve met Turkije en Engeland aan de conferentietafel te gaan zitten.

De Turks-Cyprïsehe radio kondigde vrijdagmiddag aan dat de Turkse invasie succesvol was beëindigd.
Naar schatting 30.000 vluchtelingen hebben hun toevlucht gezocht tot de omgeving van de Britse basis Dhekelia aan de zuidwest-kust. De Grieks-Cyprische sector van Famagusta is geheel verlaten. Hoewel de Turken geen pogingen hebben gedaan om de Griekse sector van de hoofdstad Nicosia binnen te trekken, heeft de meerderheid van de Grieks-Cyprische bevolking dit stadsdeel verlaten.
Zelfe president Clerides en zijn kabinet wilden niet langer in Nicosia blijven en hebben hun intrek genomen in een hotel in Limassol.

WEIGERING
Griekenland heeft een uitnodiging van VS-president Ford om premier Karamanlis naar de Verenigde Staten te zenden van de hand gewezen en eerder al had minister van buitenlandse zaken van Griekenland, George Mavros een dergelijk verzoek.
Een andere Griekse diplomaat zei dat Oriekenland zo teleurgesteld is over de Amerikaanse politiek, dat een heroriëntatie op Rusland onvermijdelijk schijnt in de komende maanden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.