+ Meer informatie

Russische veearts verliet Nederland

Vertrek niet zachtzinnig

3 minuten leestijd

SCHIPHOL — De Russische veearts Roussini heeft zaterdagmiddag Nederland verlaten. De heer Roussini vertrok om tien voor half één met een vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot voor een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Moskou.

Het vertrek van de Russische veearts, die vrijdag tegenover functionarissen van het Nederlandse ministerie van Justitie heeft verklaard uit vrije wil terug te keren naar de Sowjet-Unie, had echter weinig te maken met het vertrek van een uit vrije wil reizende passagier volgens de op Schiphol geldende gebruiksregels.

De machine van Aeroflot, een driemotorige Tupolev 154, arriveerde al met een vertraging uit Moskou op Schiphol, waardoor het vertrek voor de retourvlucht van 11.25 tot 12.00 uur werd uitgesteld. Daar echter niet alle passagiers op dit tijdstip aian boord waren, besloot Aeroflot te wachten. Het werd voor de bij de uitgang wachtende journalisten al snel duidelijk dat er op slechts één passagier werd ge^vacht. Het totaal aantal passagiers dat voor de vlucht had geboekt was 12, gin ^.00 uur waren er elf aan boord van de machine, die ruim 120 reizigers kan vervoeren. De vertegenwoordiger van de Russische luchtvaartmaatschappij, die de gang van zaken rond het vertrek van de machine regelde, verklaarde dat dit voor zijn maatschappij kostbare wachten op één passagier voor Aeroflot geen uitzondering op de regels betekende.

Niet zachtzinnig

Om kwart over twaalf arriveerde langs een andere dan de gebruikelijke weg een groep van ongeveer zeven mensen bij de uitgang. Eén van hen werd haastig en niet bepaald zachtzinnig door de groep wachtenden fotografen heen de Aviobrug ingeduwd. Voor de formaliteiten die bij de uitgang moeten worden voldaan, was nauwelijks tijd. De deuren van de naar de machine leidende Aviobrug werden door de Aeroflot-vertegenwoordiger direct achter de rug van de passagier dichtgeslagen. Deze passagier, van wie algemeen werd aangenomen dat het de heer Roussini was, ontkwam niet aan de in de aviobrug uitgevoerde bagagecontrole.

De heer Roussini had klaarblijkelijk al zijn bagage als handbagage bij zich. Hij beschikte over twee grote koffers, een kartonnen doos en een grote plastic tas met Nederlandse reklameteksten. Zijn begeleiders weigerden na het vertrek van de heer Roussini elk commentaar. Eén van hen wilde wel kwijt dat hij behoorde tot de Russische ambassade, maar verder werden alle hoofden op de in het Engels en Duits gestelde vragen afgewend.

Vanaf de uitgang sloeg de groep het vertrek van de machine nauwlettend gade. Dit onder de blikken van twee functionarissen van de Koninklijke marechaussee die zich eveneens van elk commentaar onthielden.

Vragen over een vertrek van de heer Roussini bij de Russische ambassade in Den Haag kwamen niet verder dan de, portier, die de telefoon aannam. Woordvoerders van de ministeries van Justitie en Buitenlandse zaken zeiden niets van het vertrek af te weten.

Straf
Volgens Amnesty international hebben de twee ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse zaken, die deze week met de Russiche veearts Konstatin Roussini hebben gesproken, hem niet gedetailleerd gewezen op het gevaar dat hij wordt veroordeeld tot een vrijheidsstraf van tien tot vijftien jaar na zijn terugkeer in Rusland. Dat kan krachtens artikel G4 van het Russische strafwetboek, dat,,weigering iuit het buitenland naar de USSR terug te keren rekent tot landverraad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.