+ Meer informatie

Nog veel foto's van Saddam in Amman

Moslim Broederschap in Jordanië nog rechtlijniger dan PLO

5 minuten leestijd

AMMAN - Koning Hoessein van Jordanië heeft zich opnieuw opgeworpen als de onderhandelaar namens de Palestij nen. Dat deed hij in een gesprek met de Duitse minister van buitenlandse zaken, HansDietrich Genscher, die vorige week in Amman op bezoek was.

De Moslim Broederschap verwerpt deze rol van zijn vorst en heeft laten weten dat vrede met Israël onaanvaardbaar is. Bij de laatste verkiezingen voor het parlement won de Moslim Broederschap meer dan de helft van de stemmen.

Koning Hoessein baseert zijn aanbod om te gaan onderhandelen met Israël op een in 1987 in Londen opgesteld document. De Jordaanse vorst en de Israëlische minister van buitenlandse zaken, Sjimon Peres, kwamen tóén overeen dat bij een internationale vredesconferentie een Jordaans-Palestijnse delegatie met Israël aan tafel zou gaan zitten.

Voordeel van deze "Jordaanse optie" zou zijn dat Israël dan formeel niet met leiders van de PLO hoeft te praten, terwijl de Palestijnen toch bekende PLO-leiders in de gezamenlijke delegatie kunnen plaatsen.

Het idee werd door de Israëlische minister Jitschak Sjamir naar de prullenbak verwezen. Ook Jasser Arafat voelde er niets voor, omdat zijn rol als leider zou worden overgenomen door koning Hoessein.

In 1988 maakte koning Hoessein zelf een eind aan zijn dromen van Palestijns leiderschap, nadat de intifada in de door Israël bezette Westbank en Gazastrook hem met harde hand bewees dat de Palestijnen hun lot in eigen hand willen houden.

Nu zou de Hasjemitische vorst dus opnieuw naar het leiderschap om de bevrijding van Palestina streven. Een anonieme Israëlische top-ambtenaar onthulde dit aan de New York Times.

Taboe

Voor de Jordaanse Moslim Broederschap is deze "Jordaanse Optie" taboe. „De islam verbiedt ons om enig stuk islamitisch land weg te geven", zei sjeik Mohamed Abdoe' Rahman Khalifa in een interview.

De geestelijke leider van de moslimfundamentalisten in Jordanië wilde geen antwoord geven op de vraaf hoe hij zal reageren op een voldongen feit. „Laten we eerst maar eens zien hoe ze het Palestijns probleem gaan oplossen".

In een officiële verklaring zei de Moslim Broederschap gisteren dat „een wind van overgave door de regio waait na de Golfoorlog. De belangrijkste middelen daarbij zijn de resoluties 242 en 338".

Die twee resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eisen van Israël terugtrekking uit de Westoever, uit Oost-Jeruzalem, uit de Gazastrook en uit de Golan. Voor de Jordaanse moslimbroeders gaat dat lang niet ver genoeg. „Die resoluties betekenen het opgeven van 70 procent van Palestina en het onderhandelen over zelfbestuur voor de resterende gebieden", aldus de verklaring.

Volgens geestelijk leider Khalifa is het „onmogelijk om enig deel van Palestina op te geven". Hij voegde daaraan toe dat de broederschap wel open en onbevangen zal kijken naar mogelijke oplossingen die worden aangedragen..

Voorlopig kiest de Moslim Broederschap voor jihad, de heilige oorlog. „Wat in de Golf is gebeurd moet ongeacht de uitkomst worden gezien als het begin van een bloedige strijd tussen (de islamitische) natie en zijn vijanden", aldus de verklaring.

„We moeten een omvattend beleid Voor Jihad opstellen om het hele land Palestina uit de greep van de joden te bevrijden", zegt de Broederschap. Minister van islamitische stichtingen Ibrahim Zeid Kailani meent dat de nederlaag van Irak moet worden gezien als een test van de wil van moslims om te vechten voor de heihge plaatsen in Jeruzalem.

„Wat in de Golf is gebeurd, is niet slecht. Het heeft ons immers duidelijk laten zien wie de collaborateurs zijn in onze regio", aldus Khalifa. Een duidelijk verwijzing naar de antiIraakse Arabische staten Egypte, Syrië en de zes Golfstaten.

Rechtlijniger

De positie van de Moslim Broederschap is dus rechtlijniger dan die van de PLO. De Broederschap belooft aan Israël dat „het leger van Mohamed zal terugkeren" terwijl de PLO Israels bestaansrecht binnen de grenzen van 1967 heeft erkend en naar KONING HOESSEIN ...baardje... een samenlevingsvorm zoekt. De PLO eist daarom de uitvoering van de resoluties 242 en 338, terwijl de Moslim Broederscahp die afwijst als verraad.

„Wij moeten doorgaan onze weg, ons pad te plaveien door training, door het volk te wapenen, en door onze harten op jihad te richten voor onze oorlog met de joden die alle middelen opeist", verklaarden enkele parlementsleden van de Moslim Broederschap als aanvulling op hun officiële verklaring. Ze waarschuwden tegen „pogingen om de landkaart van het Midden-Oosten te herschrijven".

Voor koning Hoessein, die zich sinds kort siert met de „fundamentalistische baard", kan dit rechtlijnige standpunt van de populaire fundamentalisten veel problemen opleveren. Tot voor kort was Hoesseins grootste zorg of hij Jasser Arafat in het gareel kon houden, om geen tegenstellingen te scheppen tussen de doelen van Jordanië en die van de Palestijnse meerderheid in Amman.

„Veel geluk"

Saddam Hoessein nam tijdelijk de profetenmantel over van Jasser Arafat, maar na zijn overweldigende nederlaag zal diens populariteit in Jordanië gauw dalen. Toch hangen nog veel foto's van de Iraakse president in Amman.

De Palestijnen begrijpen dat een terugkeer naar Palestina onder leiding van Saddam Hoessein niet waarschijnlijk is. De internationale gemeenschap heeft voorlopig geen behoefte aan samenwerking met Jasser Arafat. Blijft koning Hoessein als mogelijke 'bevrijder'. Maar de Jordaanse vorst kiest niet voor oorlog maar voor onderhandelingen.

Na de bevrijding van Koeweit en het staakt-het-vuren in de oorlog wenste koning Hoessein het Iraakse en het Koeweitse volk veel geluk. In zijn felicitatie noemde hij Saddam Hoessein met geen woord. Een duidelijke poging om de stukgeschoten bruggen naar het Westen te herstellen.

Koning Hoessein liet direct weten dat de tijd nu gekomen is om het Palestijnse probleem op te lossen. Door zijn pro-Iraakse houding in de oorlog heeft hij blijkbaar voldoende vertrouwen van zijn eigen Palestijnse bevolking gewonnen dat hij opnieuw als hun woordvoerder wil optreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.