Bekijk het origineel

Aanteekening op Ev. Joh. 1 : 5.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aanteekening op Ev. Joh. 1 : 5.

2 minuten leestijd

Het Licht schijnt in de duisternis. — Laat zich dit met Calvijn op de natuurlijke gesteldheid van den mensch toepassen, die, hoewel in den dood, toch ('nog eenige vonken van het goddelijk licht heeft, waarmede hij echter niets kan uitrichten? Calvijn heeft gelijk, als hij, evenals onze Geloofsbelijdenis, leert, dat de mensch eenige vonken van het licht (kleine overblijfselen Art. XIY) behouden heeft, die genoegzaam zijn, om hem te verdoemen, dat hij daarmede echter niets beginnen kan, omdat zijn wil verdorven is. De duisternis matigt zich aan, het waarachtige Licht te kunnen begrijpen; de Evangelist zegt hier, dat zulks, toen het waarachtige Licht aanwezig was, wel geheel anders bleek, de verdorven wil verduistert het verstand, en het verduisterd verstand verhardt den wil. Het Licht, waarvan Johannes spreekt, zijn echter niet de overgebleven vonken, maar het L i c h t is bij Johannes: Christus.
De duisternis matigt zich aan, het ware Licht te kunnen begrijpen. Christus is het alleen ware Licht, dat heeft zij niet begrepen; derhalve begrijpt zij en kan zij alleen het dwaallicht begrijpen; vergel. Rom. 8 : 7. De gezindheid is immers anders, zij wil slaaf blijven, zich niet aan de genade onderwerpen; waar echter God komt met Zijne almachtige genade, daar schept Hij niet in plaats van het oude, reeds geschapen verstand en den wil een nieuw orgaan, maar Hij verlicht het verstand en buigt den wil zacht en liefelijk over naar Zijnen wil, zoodat de mensch gaarne door genade zalig wordt en geenen anderen weg ziet, noch wil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 20 januari 1889

Amsterdamsch Zondagsblad | 8 Pagina's

Aanteekening op Ev. Joh. 1 : 5.

Bekijk de hele uitgave van zondag 20 januari 1889

Amsterdamsch Zondagsblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken