Bekijk het origineel

Vrouwen uit de Heilige Schrift - pagina 40

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vrouwen uit de Heilige Schrift - pagina 40

1 minuut leestijd

X.

3ut>itb

en iBasmatb.

En

deze

waren Isaak en Rebekka eene

bit-

terheid des geestes. Genesis 26

:

35.

Ook Ezau koos zicli twee vrouwen. Had Jacob zijn Lea en EaEzau huwde zijn Judith en Basmath, beide Hethietische meis-

chel,

w. z. meisjes uit Kanaanitisclie huisgezinnen, en dus verslaafd booze afgoderij, waarmee de oorspronkelijke inwoners van Kanaan God den Heere getergd hadden. Van Ezau was dit trouw-breuk. Hij wist uitnemend goed, dat zulke huwelijken door God gevloekt waren en dat ze indruischten tegen de heilige roeping, waarmede zijn geslacht uit Ur der Chaldeën naar Kanaan gezonden was. Uit Ur moesten Abraham en de zijnen weg, omdat ze gevaar liepen, juist door de minder erge afgoderij, die in Mesopotamië uitbrak, ongemerkt verleid te worden. En zoo werden ze gezonden naar het bijna verdierlijkte Kanaan, omdat in dit schoone land de afgoderij zoo ontzettenden vorm had aangenomen, dat er geen het minste gevaar bestond, dat mannen en vrouwen, in wier borst nog iets ook maar voor den dienst des Heei'en gloeide, daardoor zouden worden aangestoken. De afgoderij in den milderen vorm van Ur der Chaldeën kon voor hen gevaarlijk worden niet de afgoderij in den boozen vorm, dien ze in Kanaan droeg. Zoo diepe zelfverlaging en ontwijding van het heilige moest afschrik en walging inboezemen maar kon niet aantrekken. Doch juist daarom was het dan ook voor Ezau zoo nameloos

jes,

aan

d.

de

;

;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 1898

Abraham Kuyper Collection | 264 Pagina's

Vrouwen uit de Heilige Schrift - pagina 40

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 1898

Abraham Kuyper Collection | 264 Pagina's

PDF Bekijken