Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 236

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 236

2 minuten leestijd

:

224

Om

makkers, om onder zijn kameraden als een hachje te durven wat een ander niet durft, pocht men er op, dat men drinken kan als een tempeher dat men met namen en toenamen de plaatsen der ontucht kent dat men vloeken kan dat men in brutaliteit tegen zijn meesters en durft als de ruwste en superieuren voor niemand onderdoet dat men in het booze kaartspel een matador is; dat men zijn vrienden of zijn schuldeischers dat men zijn vader het geld op de laaghartigste wijze afscheept weet af te zetten eerzame juffers brutaliseeren durft en vooral dat men op het stuk der reÜgie in spot en in ontkenning den puursten atheïst te boven gaat. Dat is het zich beroemen in het kwaad. Dat is het stellen van zijn eer in zijn schande. En dit gaat dan zóóver, en daar is men zóó tuk op, en daar legt men in zulke onheilige kringen een zóó groote eer meê in, dat men ten slotte zelfs zich beroemen gaat op zonden die men niet bedreven heeft, als had men er zich aan schuldig gemaakt. Dat is het bluffen, het pochen, het opsnijden in de zonde. Steeds al sterker vormen, waarin de brutaliteit haar duivelsch wezen openbaart.

bekend

onder te

zijn

staan,

om

;

;

;

;

;

;

;

Wat kwaad gesticht wordt,

door is

brutaal- zijn voor iemands eigen persoon reeds

dit

ongelooflijk.

Soms reeds bij knapen van veertien, vijftien jaar wordt er de ziel door vermoord. Die knapen zijn dan wat eerzuchtig uitgevallen. Ze spelen graag onder hun kennissen de eerste viool. En nu merken ze, dat niets onder hen zoozeer opgeld doet, als dat durven zondigen dat voor niets uit den weg gaan dat voor niets staan. En dan prikkelt eerst de conscientie nog wel, en aarzelen ze. Maar zegt dan een die reeds door de wol geverfd is, bij ongeluk ;

;

Kom,

gij durft toch niet f dan is die enkele gedachte, dat ze iets niet zouden durven, dat ze dus zonder moed, dat ze laf zouden zijn, voor hen derwijs ondraaglijk, dat ze er tegen instuiven, en het nu eens toonen zullen, en zoo glijden ze in de diepte der zonde af. Bij de vrouw ontwaakt dat booze durven gemeenlijk eerst op wat

later leeftijd.

Maar toch vergist ge u, zoo ge waant, dat deze brutaliteit der zonde alleen bij knapen en jonge mannen voorkomt. Bij onze gehuwde mannen, én vrouwen, wordt ze evengoed, zij het ook in minder winderigen vorm aangetroffen. Een enkel maal zelfs vindt ge een man met grijze haren, die er nog helsch genot in vindt, die brutaliteit der zonde bij de jongeren aan te moedigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 236

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken