Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 23

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 23

1 minuut leestijd

;

III.

Geen

IJDEL

VERHAAL VAN WOORDEN.

(huiselijk gebed.)

En

als gij bidt, zoo gebruikt geen ijdel gelijk de heidenen want zij

verhaal

meenen, dat zij door hunne veelheid van woorden zullen verhoord worden. Matth 6 7.

van woorden,

;

:

Wil Jezus met dit woord zeggen, dat elk gebed hort moet zijn, en dal een iets langer gebed reeds op zichzelf om ^ij/i Ze?i^^e geoordeeld is? Stellig niet.

Immers in Johannes 17 is de Heiland ons zelf in het opzenden van een breedvoerig gebed voorgegaan; en bovendien verhalen de Evangelisten ons, hoe Jezus soms uren lang in het gebed bleef. Ook in het Oude Testament is b. v. het gebed van Salomo bij de inwijding van den Tempel volstrekt niet kort te noemen.

En toch bedoelt Jezus met zijn waarschuwing tegen het „ijdel verhaal van woorden" wel terdege, dat te groote lengte aan het gebed schaadt. Want hij voegt er zelf ter verklaring bij, dal de heidenen meenen „door de veelheid hunner woorden te zuUen verhoord worden" en het gebed dat hij zelf aan zijn discipelen op de lippen lel, is een gebed van nog geen drie minuten. Toch

is

het niet moeilijk dit schiijnbaar tegenstrijdige te vereffenen,

zoo ge maar nadruk legt op dit „ijdel verhaal van woorden'', straks door dat „veelheid van ivoorden'' gevolgd. Zoo ge hier toch op let, merkt ge dat Jezus niets zegt omtrent den

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 23

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken