Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 204

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 204

2 minuten leestijd

XL.

Met vergenoeging. (huislijk geluk.)

Doch de godzaligheid vergenoeging.

is

een groot gewin met 1

Tim. 6

:

6.

^Ga dan heen, zoo roept de Prediker ons toe, eet uw brood met vreugde en drink uwen wijn van goeder harte want God heeft aireede een behagen aan uw werken.*' En dit zegt de Prediker niet ééns, maar daar komt hij telkens op terug. „De mensch heeft niets beters onder de zon, dan te eten en te drinken en blijde te zijn, want dat zal hem aankleven voor zijnen arbeid, de dagen zijns levens, die hem God geeft onder de zon." Aan die uitspraak ergert zich en stoot zich menig geestelijk aangelegd vrome, zoowel onder de Modernen als onder de Orthodoxen, al spreekt menig orthodox vromehet, uit eerbied voor de Schrift, niet zoo openlijk uit. Wat Jezus riep: „Zoekt eerst het Koninkrijk Gods en zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u toegeworpen worden," c?a^ spreekt het hart, dat God zoekt, toe maar niet die in den grond zinnelijke levensopvatting, die in eten en drinken opgaat. En natuurlijk, ware dit de zin en de bedoeling van wat de Prediker zegt, dan zou elk kind van God den Prediker moeten tegenstaan, en moest heel dat boek de Schrift uit. Maar zoo is de zin van den Prediker volstrekt niet. Wat de Prediker op het oog heeft is heel iets anders, en iets wat vooral wij, Nederlandsche Christenen, zoo recht goed kunnen verstaan. ;

;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 204

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken