Bekijk het origineel

Johannes Maccovius - pagina 321

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Johannes Maccovius - pagina 321

2 minuten leestijd

309

Maar het antwoord van Maccovius is, dat er van dien Dag ook sprake is als van een Dag der verlossing. (Ef. 4 30). Hier nu moet een hoogere eenheid gezocht worden, en deze ligt daarin dat het eeuwige leven niet van te voren is verdiend, maar dat God heeft besloten het eeuwige leven te geven aan den geloovigen, berouwvoUen mensch die in het geloof goede werken heeft gedaan. „Quomodo ergo haec :

conciliabuntur;

ita

dicitur

^ikxiokpktIocc

Dei iudicium habet aliquid simile

figurate,

'BtzxiojcpKyl:^;

quia illud

datur enim

non quod illud praecevitam aeternam, sed quia Deus voluit, hunc sequi ordinem, ut non nisi credenti atque poenitenti, et ex fide bene operanti detur vita aeterna. Sed idem ille dies proprie dicitur dTroKurpao-sac, êhéovg et iv<%v/;u^fw^." En zoo komt het dan ook dat op de vraag, of er in het Laatste Oordeel ook sprake zal zijn van barmhartigheid, Maccovius niet anders dan een bevestigend antwoord geeft, edoch, niet om opnieuw barmhartigheid te bewnjzen, maar om reeds bewezen barmhartigheid te bevestigen. „Sed anne misericordiae locus futurus in extremo ludiciol Resp.Certe, non iam praestandae, sed praestitae declarandae." (2 Tim. vita aeterna aliquid praecedaneum,

daneum promeritum

1.

sit

18.)

Geheel

overeenstemming hiermede en

in

als logische con-

sequentie van het aangenomen standpunt, wordt dan ook

door

hem

een bevestigend antwoord gegeven op de vraag

of er in den staat der heerlijkheid ook verschillende gra-

den

zijn.

Over deze laatste quaestie heeft

voerige Polemiek

§

met Camero gevoerd.

hij

nog een

uit-

^)

Over de genoegzaamheid en de uitwerking van Christus' dood.

4.

punt van geschil ten minste kan gelukkig met zekerheid het onderscheiden standpunt van Lubbertus en Maccovius worden aangegeven. Reeds op de Classis van Bi]

')

Cfr.

dit

Loei Communes,

p.

889—897.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 431 Pagina's

Johannes Maccovius - pagina 321

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 431 Pagina's

PDF Bekijken