Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 169

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 169

2 minuten leestijd

157 in dien zin alleen, mag en moet ook nu de vreeze Gods onderdanig zullen zijn. Onderdanig, niet krachtens een heerlijk recht, dat we als heeren en vrouwen over hen hebben uit te oefenen; maar onderdanig, omdat ze door bij ons in dienst te komen, zich vrijwilliglijk tot deze onderdanigheid hebben verbonden. Zegt ge nu, dat ze dit dus ook hadden kunnen laten, zoo is dit in het afgetrokkene juist, maar feitelijk staat de zaak anders. De feitelijke toestand in onze hedcndaagsche maatschappij is nu eenmaal zoo, dat voor velen geen andere weg, dan het gaan in zulk een dienst, openstaat. Het is het hun opgelegde lot. En in dit lot hebben zij het bestel van hun God te eerbiedigen. Nu brengt de aard van zulk een dienst mede, dat veel, zeer veel aan onze dienstboden moet worden toevertrouwd dat o, zooveel van haar goede zorgen afhangt en dat het bijna onmogelijk is, iemand op voet van zoo onbeperkt vertrouwen in zijn huis, in zijn intiemer leven, en bij zijn kinderen toe te laten, indien niet, afgezien van alle overeenkomst, en afgezien van alle loon, een hooger beginsel én huisgenooten én dienstbaren vereenigt.

In dien zin nu,

maar ook

nog gezegd, dat ze

in

;

;

En zoo hetzij

nu is het, waarop het apostolisch vermaan nadruk legt, en wat door ons Christenen, worden of zelven dienen, tot eere moet worden

dat hooger beginsel

terecht

we

den

vollen

gediend

gebracht.

Rechtens regelt

uw

zijdsche betrekking,

recht van uw God. Het recht van uw

overeenkomst en

maar

achter

God, dat

dit

gij

uw bedongen

uitwendige recht in

uw

ligt

loon de wederhet diepgaande

dienstbaren zijn vrijgeboren

creaturen, zijn gedoopten, geroepenen ten eeuwigen leven zult eeren,

en alle trots en hoogheid, waartoe het vleesch u verleidt, zult onderdrukken en te niete doen. Maar ooi het recht van uw God, dat gij, die, onder zijn bestel, in betrekking van dienst gekomen zijt, niet om loon, noch uit oogendienst, maar om Gods wil het u aanbevolen werk, als in zijn heiligen dienst, voleinden zult, en niet als door dwang, maar gewilliglijk, in uw dienen zelf

uw

lust zult

zoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 169

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken