Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 254

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 254

1 minuut leestijd

;

Vierde Jesaiaansche wee

u

goedpraten van het kwaad.

Wee dengenen, die het kwade goed heeten, en het goede kwaad; die duisternis tot licht stellen, en het licht tot duisternis; die het bittere tot zoet stellen, en het zoete tot bitterheid! 20. Jes. 5 :

Te

rijk

bezit

verlokte

tot

weelde

;

lueelde

baarde lichtzinnigheid

maar ook bij de schertsende spottaal De spotter weet eindelijk ook op zijn

der lichtzinnigen blijft het niet. beurt ernstig te worden, en zoo ontsluit zich het vierde stadium in dit heilloos proces der zonde, en ge stuit op de nog even moedwillige, maar nu beredeneerde slechtheid. Dan wordt wat slecht is goedgepraat. Er wordt van het kwade een theorie gemaakt, voor het onheilige een schoonklinkend systeem opgezet. En zoo komt alles andersom te staan. Wat ge dusver voor hcht aanzaagt was eigenlijk duisternis, en wat u duisternis scheen, is weibezien het ware licht. En dat bewijst men u, en dat rekent men u voor, en dat brengt men u aan uw verstand, en dat beredeneert men u op een manier, waarover ge verbluft staat. En daarom redeneert Jesaia er niet tegen in, maar stuit kortweg dien waanzin met zijn vierde „ Wee ü!, zeggende „ Wee dengenen, :

die het

kwade goed

stellen,

en

het zoete tot

heeten en het goede

het licht tot duisternis bitterheid.''''

;

die

kwaad ;

die duisternis tot licht

het bittere tot zoet stellen, en

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 254

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken