Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 155

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 155

2 minuten leestijd

143

En wat ge óók niet moogt vergeten, in den grond der zaak is alle rekening en alle verantwoording één. Daarom spreekt onze Belijdenis en onze Catechismus zoo gedurig over de rekening die wij met onzen God hebben. En nu heeft geestelijke slapheid er wel op gesmaad, dat ge bij uw God niet van betalen moet spreken, dat zijn liefde veel te hoog en zijn barmhartigheid te oneindig is, om het platte denkbeeld van betalen op uw verhouding tegenover de Heilige toe te passen maar spreekt dan de Schrift niet zelf van een rantsoen? En die twee nu, ze hangen metterdaad saam. Wie dat rekenen en betalen onder menschen slap en slordig opneemt, maakt ook in den regel geen ernst met zijn rekening tegenover zijn God. Hij wil wel vroom en wel mystiek en wel heilig zijn, maar Gods gerechtigheid heeft op hem geen vat, en wat het is gerechtvaardigd te zijn door het geloof verstaat hij niet, v/aar onze vaderen, juist door op die rechtvaardigmaking zulk een nadruk te leggen, het recht gesterkt, het rechtsbesef onder menschen verdiept, en de gerechtigheid bevorderd hebben. En daarom, acht die rekening van ontvangst en uitgaaf niet een geringe zaak te zijn. Want of ge komt op de teederheid en nauwgezetheid der conscientie, op rechtvaardig voor uw God staan, op de betaling voor u van het rantsoen dat u eeuwig redt, of op de rekening het wordt toch in van uw ontvangst en uitgaaf onder menschen, den grond der zaak alles door slechts één alles beslissende vraag beheerscht, door de vraag namelijk of gij uw eigen heer en meester dan wel of ge onder uiv God staat, en alzoo zijn ordinantiën zijt, hebt te eerbiedigen, en aan Hem rekenschap schuldig zijt. Wie waarlijk vroom is, houdt boek van zijn geld in de eerste plaats voor God. ;

:

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 155

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken