Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 51

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 51

2 minuten leestijd

39

De

herfst bestraft zulk een, en oordeelt zijn verspeeld de herfst met die zachte tinten is, zoo

Zooals

gemoedsbestaan.

moet het op

uw

u van binnen wezen. En als het zoo niet met u is, staat ge als mensch met uw menschelijk hart beschaamd en verlegen voor het aanschijn der natuur.

ouden dag

bij

Nog een derde merkteeken van den Zelfs

woord van want herfst,

het

ontleend beteekent oogst. Nu is oogst ;

meenen

is

aan den herfst eigen, het merkteeken

edelen, fijneren oogst.

zin

is

herfst

is

hetzelfde

bij

ons aan dat derde merkteeken als het Engelsche harvest,

woord

inzameling van gerijpte vrucht; en in dien algeer oogst in alle jaargetijden, den winter alleen

alle

uitgezonderd. lente oogst ge de eerste groenten, het eerste fruit, gras, dat tot hooi zal worden. het ten En ook in den zomer zet ge den oogst van het gras, van de moeskruiden voort, om ze met het inzamelen van het koren te voleinden.

Reeds

in

de

deele zelfs

Niet het oogsten op zich zelf is dus het eigen onderscheidend kenmerk van den herfst. Integendeel de oogst als zoodanig is aan lente, zomer en herfst gemeen. Maar, en hier ligt het edeler merk van den herfst in, in het najaar oogst ge niet wat van het land, maar wat uit de takken komt; de druif en allerlei soort van boomvruchten. Zoo hoog nu de kroon van den boom zich boven den bodeni verheft waarin hij wortelt, zoo hoog staat de boomvrucht in waardij boven de vrucht der aarde. In het paradijs was boomvrucht 's menschen spijs. En ook dit merkteeken van den herfst brengt u op uw ouden dag een vermaan van diepen ernst. Er moet vrucht aan u zijn ook bij het afgaan uwer dagen. Niet een doelloos leven moet uw oude dag zijn, maar een uitgeven van edeler en fijner zielevrucht, vrucht van hoofd en hart, dan waarmee ge dusver uw huisgenooten, uw omgeving, en uw volk hadt verkwikt. De tijd der lente-moeskruiden is nu voorbij. Voorbij ook de tijd, dat het koren met volle garven van uw akker werd weggedragen. Maar nu verwacht uw huis, wacht uw omgeving nog edeler, nog fijner vrucht.

vrucht van kalme wijsheid, de vrucht van stille harmonie, de van zuiverder liefde, de vrucht van gerijpt geloof, de vrucht van onwankelbare hope. En dan zijn er nog grijsaards en bedaagde vrouwen, die enkel op geld zinnen en met geld in hun verborgen gedachten bezig zijn; die

De

vrucht

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 51

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken