Bekijk het origineel

Johannes Maccovius - pagina 315

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Johannes Maccovius - pagina 315

2 minuten leestijd

303

met den Middelaar en Borg handelt. Jes. 50 8, 9 en Rom. 4 25. Maar nadat hij allereerst sensu passivo van eene opwekking (resnscitatio) van Christus door den Vader gesproken heeft, handelt hij dan vervolgens sensu activo van de opstanding van Christus door eigen kracht. (Kesurrectio.) ») En dit kan ook wel niet anders, want het is de H. Schrift :

:

de Verrijzenis des Heeren, beurtelings van de Opwekking of van de Opstanding te spreken. zelve, die ons

§

3.

voorgaat

bij

Over het laatste Oordeel en de Rechtvaardigmaking.

Heringa en Sepp stellen het voor, op gezag van Vriemoet, alsof hier twee verschillende punten in dispuut gebracht waren, n.1. a. over het laatste Oordeel en h. over de Rechtvaardigmaking des geloofs en der werken. En aangaande die twee punten kunnen zij het onderscheiden standpunt van Lubbertus en Maccovius niet aangeven. Heringa zegt aangaande den twist over het laatste Oordeel: „Doch in welk punt hij van Lubbertus verschilde, weet ik niet," en aangaande den twist over de Rechtvaardigmaking des geloofs en der werken: „Doch waarover hij, ten dezen aanzien,

in tegenspraak

gebleken."

met Lubbertus geweest

zij,

is

mij niet

^)

Sepp geeft eenige punten aan ten opzichte van het laatste Oordeel, waarvan hij vermoedt dat deze mogelijk wel verschil van gevoelen hebben opgeleverd. Sepp, zegt Lubbertus, is misschien Chiliast geweest, en dat wel, wijl Maccovius zich zoo tegen het Chiliasme aankantte. En ook zegt Sepp dat Maccovius met nadruk leerde dat op den Dies Censorius deze aarde en hemel niet vernietigd zullen worden, maar gelouterd en vernieuwd, alsook dat wij bij de Opstanding geen nieuwe maar wel vernieuwde

')

Commentarius Perpetuus in Johannis Marckii Compendium, IV,

De Moob,

191. (ed. 1766.) ')

Hebinga,

1.

c, p. 642.

p.

185

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 431 Pagina's

Johannes Maccovius - pagina 315

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 431 Pagina's

PDF Bekijken