Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 267

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 267

2 minuten leestijd

255 Bij

de vrouw ontwaakt dat booze durven gemeenlijk eerst op wat

later leeftijd.

Maar toch vergist ge u, zoo ge waant, dat deze brutaliteit der zonde alleen bij knapen en jonge mannen voorkomt. Bij onze gehuwde mannen, én vrouwen, wordt ze evengoed, zij het ook in minder winderigen vorm aangetroffen. Een enkel maal zelfs vindt ge een man met grijze haren, die er nog helsch genot in vindt, die brutaliteit der zonde bij de jongeren aan te moedigen. Denk ook aan vloot en leger. Van oudsher heeft het brutaalweg over de zonde praten en het in brutaliteit der zonde van anderen winnen, tot de zedeleer van oorlogsschip en kazerne behoord.

Heeft nu eenmaal deze brutaliteit van den overmoed diep genoeg wortel geschoten, dan slaat ze over in de brutahteit van den moedwil^ die het op anderen gemunt heeft. Dat begint dan onder de jongens met een ander te plagen, te belachen, te sarren, en eindelijk, wat het volk noemt, te judassen. Een heische kunst, waarin zelfs menige jongen van goeden huize het ongelooflijk ver gebracht heeft. Wordt men dan ouder, en krijgt men in de maatschappij een zelfstandige positie, dan keert zich die moedwil der brutaliteit tegen een ieder waar men zekere macht over heeft, tegen zijn vrouw, zijn kinderen, zijn bedienden, zijn dienstboden, zijn schuldeischers. Dan wordt deze brutale mensch in zijn kleine kringetje een tiran. En is dit reeds schandelijk, toch komt het schandelijkste eerst, als zulk een moedwillig en brutaal persoon met breeder gezag bekleed wordt. Een rentmeester over de pachtboeren een meesterknecht over de werklieden een burgemeester een luitenant over den troep over een dorp of eindelijk een rechter over wie recht zoekt of wegens overtreding van het recht vervolgd wordt. Dan toch verleidt diezelfde moedwil, die eigen tirannieke inborst, die niets achtende brutaliteit er al zulke personen toe, om ivilkeur voor recht, eigendunkelijk goedvinden voor rede te laten gelden, en in hun moedwil er lust aan te hebben, om willens en wetens het recht, dat immers heilig moest zijn, te verkrachten. Heel de profetie toont het u dan ook. hoe God de Heere steeds op den moedwil in den rechter als op het zekere, stellige teeken wijst, dat de ondergang van een volk nabij is. Wat er ook w^ankelt en waggelt, als het recht nog staande blijft, is er nog hope. „Een koning, zegt Salomo, houdt het land staande door rechte „Sion, aldus spreekt de Heere bij Jesaia, zal door recht ;

;

;

;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 267

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken