Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 87

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 87

2 minuten leestijd

75

En daarom wie vader zijn eere te geven, dat ze

moeder is, heeft ook in dit stuk Gode de afspiegeling van Gods Vaderschap in hun

of wie

eigen persoon met eere dragen. Dat ze zich in alle ding achtbaar voor hun kinderen aanstellen, en hun kinderen in het w^erk der opvoeding ten zegen zijn, niet enkel om zich te vrijwaren tegen zelfverlaging, noch ook alleen om hun kinderen orde en tucht te leeren, maar bovenal en allereerst, om ook in dit stuk van het huislijk leven den Heere onzen God tot zijn eere als

Vader

te

doen komen.

Ook

hier, in

God

Uit,

door en

tot

XVIII.

het uitgangspunt en in uw God het einddoel. ook de eere van het vijfde gebod.

Hem

ZAL EEl^ MOEDER HAAR ZUIGELING VERGETEN (de

?

m o e d e k.)

Kan ook eene vrouw haren zuigeling vergeten, dat zij zich niet ontferme over den zoon haars buiks? Ofschoon deze vergate, zoo zal Ik toch u niet vergeten! 15. Jes. 49 :

Met een schoonheid die nooit verbleekt, bezong de prins der poëten ons den band „van moeder voor 't kint, gebaard in wee en smarten, aan hare borst met melleck gevoed, zoo lang gedragen onder 't harte", die „verbindt het hloed'\ Die greep van Vondel was juist. De liefde van de moeder voor het kind uit haar schoot komt niet uit zielsneiging, maar uit het bloed, en even deswege staat de liefde in het huwelijk hooger, want „sterker is de band van het paar, dat hand aan hand, verknocht om niet te scheiden", elkaar mint uit toeneiging. Ge behoeft dan ook slechts even de wereld van ons menschelijk leven met de wereld van de dieren onderling te vergelijken, om terstond de waarheid van deze tegenstelling in te zien. Was metterdaad de liefde van de moeder voor het kind van haar

als

schoot uitvloeisel van hoogere zielsneiging en zelfverloochening, dan zoudt ge wel onder menschen, maar niet onder dieren dezen schoonen trek vinden moeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 87

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken