Bekijk het origineel

Johannes Maccovius - pagina 9

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Johannes Maccovius - pagina 9

1 minuut leestijd

INLEIDING. Het leven zelfde.

is

een stroom. Niets staat

En zoo ook vertoont

alles

wat

stil

en

blijft

het-

zich ontwikkelt naar

een organisch proces, telkens een ander aanzien. En niet anders staat het met de organische ontwikkeling van de

Wetenschap der Theologie. Van welke eeuw ge ook de geschiedenis der Theologie bestudeert, telkens ontwaart men dat andere leerstukken op den voorgrond kwamen, dat andere zienswijzen heerschten^ dat andere methoden werden toegepast. In het bijzonder werd mijne aandacht door deze studie bezig gehouden met den overgang van de Theologie der Calvinistische Patres tot die der Calvinistische Doctores.

En ziende op de ontwikkeling van dat

proces, valt ons

oog allereerst op Maccoviüs, die door Gods bestel in ons Vaderland de man is geweest om dat proces der Theologie aldus te leiden. Hij opende de reeks der Doctores. Hij leidde die ontwikkeling der Theologie waardoor we van de meer eenvoudige, bijbelsche Theologie tot de meer wetenschappelijke Theologie zijn gekomen. Maccoviüs is een Theoloog, wel is waar weinig bekend bij wat niet academisch meeleeft, maar die toch met eere dient genoemd te worden. Maccoviüs is een Theoloog, vaak ongunstig beoordeeld, omdat hij de spits had af te bijten, maar voor wiens arbeid we God toch hebben te danken. Maccoviüs was een onzer beste Gereformeerde Theologen. En zijn nagedachtenis mag niet door ons volk aan de vergetelheid worden prijsgegeven, maar moet steeds in dankbare herinnering bewaard blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 431 Pagina's

Johannes Maccovius - pagina 9

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 431 Pagina's

PDF Bekijken