Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 191

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 191

2 minuten leestijd

179 is maar toch hoort de lach voor ons besef, uitsluitend tot ons leven in de wereld, en is hij van ons leven in het heiligdom uitgesloten.

niet elk lachen als zondig te veroordeelen

En

ten deele

is

dit

;

besef zeker juist. nog slechts in beginsel herstelde natuur, neigen

In onze gebroken, en

er ongemerkt toe, om met ons lachen ons te ontspannen, ons van den diepen ernst des levens los te maken, en ons meer in het ijdele en onbeduidende te verliezen. Kondt ge al den lach van één enkel dorp in één enkel etmaal in een phonograaf opvangen, en daarna onderzoeken, waaruit al die lach opkwam, in wat stemming hij bracht, en wat hij uitwerkte, dan kwaamt ge tot geen ander resultaat, dan dat in negen van de tien gevallen alle hoogere zin aan den volkslach ontbreekt. Er is, ja, ook de lach van innig zielsgenot, waarmee de jonge moeder het kindeke aan haar borst aanziet. Er is de lach van den arme, als er brood voor zijn honger komt. Er is de lach der vreugde, van wie in trouw en liefde, voor Gods aangezichte, zich als man en vrouw aan elkaar verbinden.

we

Maar dat zijn uitzonderingen. En verreweg het meeste lachen,

is

het lachen uit pret en dwaasheid,

of ook het lachen van den spot.

Waar dan nog bij komt, die algemeen lachende toon, die in sommigen verkeer al den omgang beheerscht, als meest mislukte geestigheid zich inspant en uitput, om altoos aardig, altoos gezellig te wezen, en van den kwinkslag de pasmunt te maken in ons leven. Toch vergist zich, wie uit dezen hoofde waant, dat de lach een uitvinding van den Booze is. Staan lach en traan tegenover elkander, dan moet veeleer beleden, dat de lach tot het wezen van den mensch hoort, en de traan niet.

Wie weent

heeft smart, en smart

menschen noch

in

is

ellende, en geen ellende zou

gansch Gods schepping

zijn, als

eronder

de zonde niet ware

ingekomen. In niet

het Paradijs, eer de zonde in

Adams

weenende denken, wel lachende van

hart sloop, leunt ge u heilige vreugde.

En

hem

als in

het Paradijs, dat komt, eens alle zonde zal zijn te niet gedaan, dan komt tevens de ure, waarin alle traan van aller aangezicht zal zijn afgewischt.

traan was er dus niet, en zal er eens niet meer zijn maar hoort den zondigen toestand, die het Paradijs dat onderging scheidt van het Paradijs dat we uit de hemelen verwachten. Van God den Heere staat nergens dat Hij weent, ook van de engelen lezen we wel dat ze juichen, niet dat ze treuren. Dichters mogen dat zoo hebben voorgesteld, maar Gods Woord

De

bij

leert het niet.

;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 191

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken