Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 135

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 135

2 minuten leestijd

123

Ons hart

o,

wie

zal het

zoo

is

kennen

meer dan eenig

arglistig,

ding. Ja doodelijk,

?

En dat heet dan, zijn kind liefhebben. Dat zijn dan ouders die de Doopgelofte hebben afgelegd. En toch, eiken avond kunt ge zulke ouders op de knieën vinden, om te bidden, of God hun kind wil bewaren. Van wat het is God te verzoeken, schijnt bij zulke bidders ^qqw flauw denkbeeld te bestaan. Maar één ding mocht hun dan toch gevraagd worden, of ze namelijk achten voor zulk bidden na zulk een liefdelooze zwakheid ten opzichte van hun kinderen, grond te vinden in eenige inspraak van den Heiligen Geest ? :

Bedenk toch, wat er ligt in die scherpe tegenstelling, die Jezus tusschen schapen en wolven maakt. Wil Jezus daarmee zeggen, dat zijn volgelingen, allen zonder onderen dat daarentegen de lieden der scheid, zoo zacht en zoo lief zijn wereld zoo boosaardig zijn als een wild dier ? In het minste niet. Met zulk een vleien van u zelf en met zulk een laatdunkend neerzien op de lieden der wereld, heeft Jezus' zeggen ;

niets uitstaande.

Ge hebt het ook op het weiland wel eens gezien, hoe een schaap soms zeer vinnig stooten en alles behalve lief kan zijn. Maar dit is de zaak Een hond is sterk op zijn eigen erf, en dit maakt dat de lieden der wereld in de ivereld zooveel sterker zijn dan :

gij zoodat ge niet tegen hen zijt opgewassen zoodat uw kind weerloos tegen hen overstaat; en het stellig verliest, zoo het onder hen terecht komt. Dat vooreerst, en dan in de tweede plaats dit. De lieden der wereld zijn fanatiek in hun ijver voor de wereld, en zijn er daarom op uit, om uw kind, dat nu nog tegenstribbelt, van den geest der wereld te doortrekken. Ze rusten niet, eer ook uw kind in de wereld opgaat. En dat juist is de oorzaak, waarom Jezus hen ivolven noemt. Ze willen uw kind aan zich gelijk maken, in zich opnemen, en dus geestelijk verslinden. En daartegenover nu staan wij en staan onze kinderen als weerlooze schapen, maar als schaapkens van de kudde onzes Heeren. Niet als een hert of een rund, waar een wolf evengoed op aanvhegt_. maar zeer bepaaldelijk als „schapen." ;

Waarom

;

dat

?

Eenvoudig omdat een hert zich met zijn gewei verdedigt tot het neervalt, maar een schaap, als de wolf komt, naar zijn herder vlucht.

En

dus het geheimnis. kinderen zóó bij Jezus houden en onder de schaduw zijner vleugelen opvoeden tot ze klaar zijn. En als ze dan klaar zijn, dan ze de wereld inzenden, dan ze onder de wolven laten uitgaan, maar als schapen, d. w. z. als jonge mannen, wier schild de Heere is. hierin Eerst uw

ligt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 135

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken