Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 60

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 60

2 minuten leestijd

48 die er het leven veredelden, en het platteland almeer verstoken van die aloude landheeren, die juist door in het midden van hun volk te wonen, oudtijds de landbevolking veelszins tot een zegen

familiën,

waren.

Aan

die zucht

nu mag onzerzijds

niet

worden toegegeven. Wie

vrij

en onafhankelijk zijn woonplaats te kiezen heeft, ontwijkt, o, zooveel verzoeking en verleiding en- kweekt zooveel gemakkelijker vromen zin onder de zijnen aan, zoo hij het zondig gewoel der ''steden mijdt, en zich blijft aansluiten aan het zooveel deger volk, dat ge bij voorkeur ten platten lande vindt. Zijt ge daarentegen niet vrij in uw keus, en heeft Hij, die over de plaats onzer woningen beschikt, u te midden van het stadsleven uw werkkring aangewezen, dan verwekke dat stadsleven Gods kinderen, zoo voor zich als voor hun kroost, tot dubbele waakzaamheid, en tot verveelvuldiging van het gebed. De stroom, die in zulk een stadsleven gaat, zuigt zoo sterk, en wee onzer, zoo we voor ons zei ven, of voor ons huisgezin, waanden, dat de verzoeking op ons geen vat zou kunnen hebben. In elke stad moet de belijder van den Christus in heel het leven één levend protest zijn tegen den onheiligen geest, die vaak onze steden verpest. Ook het Christelijk leven kan in onze steden hooger staan dan op onze dorpen. Het is rijker, het is meer gespannen, het ontwikkelt rijper kracht. Maar dit schoone doel is alleen te bereiken, indien de kinderen Gods zich klaar en helder van hun positie, en het gevaar dat dreigt, en van hun hooger roeping bewust zijn. Niet zij moeten zich laten vergiftigen door het stadsleven, maar

persoon, door zijn optreden en door zijn gezin, als een midden der massa zout, dat het bederf weert. Een vaste regel, die voor een iegelijk doorgaat, is dus ook hier niet gegeven. Ook Gods kind kan te midden van het stadsgewoel tot hooger geestelijk leven komen dan op onze stille dorpen, en omgekeerd zal Gods kind ten platten lande voor menige verzoeking bewaard blijven. Ook hier moet gezegd alles is het uwe, zoo het leven in onze steden, als het leven op onze dorpen. Mits ook hierbij maar niet vergeten worde, dat op het ^alles is het uwe'' steeds volgen moet: „Maar gij zijt van Christus".

elk door zuurdeeg

zijn

zijn te

;

:

Zijn

eigendom en

in zijn dienst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 60

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken