Bekijk het origineel

Johannes Maccovius - pagina 159

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Johannes Maccovius - pagina 159

2 minuten leestijd

147

deducuntur consequentia remotioriy O Het is dus de consequentia proxima of remota die als criterium gesteld kan worden voor de Articuli Catholici of Theologici. Zoo zien we dus Maccovius als Scholasticus optreden. De Theologie moet in ScJiola gedoceerd en bestudeerd worden. Dat brengt met zich een schoolsche, scholastieke methode.

Daarvoor stelt hij als obiect de Articuli Theologici ^qui non omnibus scitu sunt necessarii, sed illis saltem, qui in ScJiolis praesunt.'" ^) Van daar dan ook aliis docendis telkens en telkens in de Loei Communes van Maccovius, als hij aan het redeneeren is de uitdrukking docendi causa. *)

§

4.

De requisita voor den modus magis exquisitus. Praecipae voluit,

ut

Ecclesiae dirigendis,

vero ea oeconomia scriptnram Deus traditam

olium

et

ministris,

dona

inertiam fovere

in

Ecclesia,

noluerit,

et praecipne in

in quibus eruendis et

in iilos collata exerceant.

Maccovius, Loei Comm.,

in

p.

36.

Maccovius, die aan de scientia Theologica de eereplaats de rij der Wetenschappen toekende, stelde voor hare

beoefening dan ook zeer zware eischen. Van iemand, die

zoo veelzijdig ontwikkeld was, in alle wetenschappen thuis was, die ook de Theologie zoo diep had ingedacht en doorgedacht, die bovenal getoond had door zijn breede en diepe studiën met heel de Theologische wereld, zoo van vroeger als later tijd, vertrouwd te zijn, kon ook wel niet anders

verwacht worden. We hoorden reeds van zijn „ardens et indefessum studium discendi res divinas." We zagen reeds in § 2, dat Maccovius sprak van de causa instrumentalis. In deze § komt die causa instrumentalis nader ter sprake. We hebben hier het oog op de „Linguarum studium, potiss.

')

Loei Comm., p. 38, 43.

=)

Dist. Theol., p.

5.

„quam docendi causa praestantiam Loei Comm., p. 639. ^)

B.v.

decoris,

speciei,

Theologi nuncupant.''

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 431 Pagina's

Johannes Maccovius - pagina 159

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 431 Pagina's

PDF Bekijken