Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 169

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 169

2 minuten leestijd

. ;

157 leeftocht,

blonk

in

de

offerkist

des Heeren als

het fijne

goud van

Ophir.

Ge herinnert het u van die Jeruzalemsche weduwe, voor wie niemand eeu weldadigheidsfeest hield, maar die zelve gaf, al wat ze in huis had, twee kleine penningen, het geld waarvoor brood moest gekocht, en dat ze uit haar mond spaarde, om het toe te wijden aan den Heere, haar God. Welnu, ook vóór en na die weduwe, rolde er goud en zilver bij handvollen in de offerkist. Maar dit weerhield Jezus niet, om voor aller oor te betuigen Die twee penninkskens van dat vrouwke zijn meer dan al dat goud en zilver. Want wat die anderen er in wierpen, was van hun overvloed, wat die vrouw gaf, gaf ze van haar gebrek. :

Nu

is geven een trek van zielschoon, waarvoor ge danken moogt, ge dien bij uw volk, in uw kring, ook in uw eigen huis en in uw eigen hart moogt waarnemen. „Geven" bij wijze van exceptie, geven om groot vertoon temaken, was bij de heidenen inheemsch, en is het tot op zekere hoogte nog. Maar geven zooals ge dit in onze Christelijke kringen in Nederland kunt opmerken, en sterker nog in Engelsche, Schotsche en Amerikaansche toestanden kunt waarnemen, is een vrucht van Christelijk geloof Bij Engelands kolossale giften staan we nog verre ten achteren maar wie narekent wat vooral, niet de welgestelde, maar de „kleine" burgerij ten onzent geeft; geeft aan collecten geeft aan inschrijvingen geeft aan vereenigingen, voor school en kerk; en dan nog soms uit hand in hand geeft, om ongelukkigen te helpen, komt tot een bedrag, dat metterdaad verbazingwekkend is. Begrooten kan men zulke sommen niet. Juist het ware gexen ontsnapt aan elke statistiek, en het moet er aan ontsnappen. Maar zooveel mag dan toch gezegd, dat alle geld in andere kringen voor vermaak en pret en uitgaan beschikbaar gesteld, in deze kringen tot den laatsten cent toe naar het altaar der liefde gaat en dat er uitsparingen zijn, en uitzuinigingen, en een wat vaal gedragen kleed, om toch maar het zielsgenot te hebben, van een nog ruimere contributie uit te reiken, of van een geven aan iets, waarvoor men dusver nog geen gave afzonderde. Hierin nu schuilt een der zielskrachten van onze kleine burgerij. Het is een meerdere genade die zij van God ontving en die sterkend en veredelend op heel haar leven en bestaan terugwerkt.

zoo

;

;

;

Er

steekt

in dit

of ge kent ze niet.

geven een kunst, die

^

gij

van

uw God

leeren

moet

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 169

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken