Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 72

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 72

2 minuten leestijd

60

Dan houdt juist de onderworpenheid van de vrouw aan den man Want die onderworpenheid is niet uit de Schepping, maar uit

op.

de

straffe

Dan

Gods na den

bhjft

er

val in zonde. enkel voorrang, maar een voorrang zooals Christus

gemeente

voor

zijn

meer

zich te geven.

heeft,

om

te

minder zich

zelf te

zoeken en

te

Wederzijdsche aanvulling. Twee helften van één geheel die bij Ineensmelting en oplossing van de tweeheid in hooger harmonie. elkaar hooren.

En hiervan nu kan op aarde reeds het voorspel worden genoten. Niet in den weg der ridderUjke galanterie uit de Middeneeuwen, die de vrouw in schijn ophief, maar om ze te dieper te vernederen, maar wel in den weg van het Christelijk huwelijk en het Christelijk huisgezin.

Dan komt er van Godswege een macht over beider ziel. Beiden, man en vrouw, gevoelen een diep besef van eigen roeping. Van mannelijke roeping de man, van vrouwelijke roeping de vrouw. Beiden kennen dan hun plaats en willen uit hun plaats niet uit, noch laten er zich uit verdrijven, en het geloofsleven zelf strekt, om in den man de kracht, de trouw, den moed, in de vrouw de zachtheid en de teederheid te ontwikkelen. Zoo leeft dan Gods ordinantie aanvankelijk weer op, en ze vangt weer aan de gehuwden te zegenen. Of neen, niet de gehuwden alleen. Ook de verhouding tusschen broeders en zusters wordt dan anders en beter. En zelfs wordt in deze van God gezegende kringen de algemeene omgang en verhouding van man en vrouw onderling weer eenigermate wat ze zijn moet. De dwaze denkbeelden der wereld verliezen dan geur en smaak. De gezonde verhoudingen der Schrift krijgen weer macht en wijding. En het einde is, dat men beiderzijds weer rijker en gelukkiger wordt, omdat men saam weer doet naar de ordinantie van Hem, die ons man en vrouio schiep.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 72

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken