Bekijk het origineel

Als gij in uw huis zit - pagina 257

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als gij in uw huis zit - pagina 257

2 minuten leestijd

245

Zoo wordt wie

bij

Wie

het

goed

dat

hij

alleen

Gods Woord wandelt, dan nu een kwade wandelt, beroemt er zich op

het licht van

duisterling geheeten.

in

het

inziet

en naar dat goede inzicht

zijn

leven

inricht.

Vroeger heette de zonde bitter, en werd het zoet des levens in het leven van huisgezin en vriendenkring gesmaakt. Maar nu is ook dat omgezet, en wekt, naar omgezetten smaak, dat vroegere zoet des levens, reeds op het hooren, een hitter gevoel van walging. Zoo'n asschepoester. Zoo'n huismusch. Neen, dan kent men thans een ander zoet, en ten slotte ziet ge de jonge deern, in jongensgewaad, publiek aan den weg den voetbal de lucht in schoppen, en in heel de pers wordt haar naam rondverteld, en zij geniet uit eerzucht in w^at bij beter zeden in ieders oog haar schande zou zijn.

eerbaar

Vooral dat weer uitglijden der vrouw is haar het veege teeJcen. Want eertijds hoorde men den dartelen jongenman wel eens dwaze theorieën uitstallen, maar dan zette moeder een bedenkelijk gezicht en de zusters zagen hem met een gekwetst gevoel van ernst aan. En dit miste nimmer zijn uitwerking. De conscientie sprak weer. De wilde toon werd ingebonden. En tegenover de losse praat van den man w^as de vrouw, aan haar roeping getrouw, de wachteresse van Gods heiligheden gebleven. Maar als het volk inzinkt, is het een vast verschijnsel in de nationale krankheid, dat er ten slotte een oogenblik komt, dat ook de in plaats van weerstand te vrouw in haar ziel vergiftigd wordt bieden, eerst meê gaat doen, en dan mee gaat praten, om, eenmaal in die onheihge vaart meegesleept, alsdan den man de loef af te steken. En dan is de laatste dam doorbroken, en wordt heel de akker des levens door deze onheilige wateren overstroomd. Tegen de ordinantiën die God aan het leven gesteld heeft worden heel andere ordinantiën overgesteld. Al wie dan nog aan Gods ordinantiën vasthoudt, wordt uitgelachen om opgang te maken moet men dan juist kras en driest tegen die ordinantiën ingaan. En geen boek zoo slecht of men durft het lezen waar ieder bij zit, er over spreken met wie het ook las, ja, het laf en min vinden, als een ander er nog voor uitkomt, dat hij zulke ;

;

boeken

niet leest.

En zoo komen we dan ook nu weer op het Christelijk huisgezin neder, als waaruit ook tegen dit kwaad van het beredeneeren en door redeneeren goedpraten van de slechtheid verweer en genezing kan uitgaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

Als gij in uw huis zit - pagina 257

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1899

Abraham Kuyper Collection | 304 Pagina's

PDF Bekijken