Bekijk het origineel

Scolastica II om het zoeken of om het vinden? - pagina 6

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Scolastica II om het zoeken of om het vinden? - pagina 6

of het doel van echte studie

2 minuten leestijd

die vlam van het heilig beginsel in de borst blijft branden, kan geen „klein getal" ons ontmoedigen en werpt geen hitte des daags ons ter neer. Toch behoeft daarom, Mijne Heeren, het studeeren aan een oppositie-School U niet noodeloos verzwaard te worden. Het grenst aan wreedheid U op uw moeilijken weg nog zonder oorzaak struikelblok na struikelblok voor de voeten te werpen; en daarom gaat mijn openingswoord een poging wagen, om althans één dier booze blokken uit den weg te ruimen. Of krenkt het niet, en is het niet om U den

moed te benemen, U voor uw beginsel

als

ge, bij alle opoffering die

getroost,

U

ge

nog met terging van

de overzij hoort toeroepen: ,,Aan uw Vrije Universiteit vindt ge toch geen wetenschap, maar slechts een geëndoctrineerd worden in versleten stellingen. Pomp-

ware allicht te banale benaming, maar iets anders dan dresseer-instituut, africhtingsschool ter station

herkauwing van wat eens de vaderen leeraarden, wordt

uw

lüould-he

academie toch nooit."

Dit boos verwijt,

dat zelfs in de groote liberale pers zijn echo vond,

zou vooral voor de novitii onder U te machtig kunnen worden, is U althans te machtig om het principieel te weerleggen. Ge kunt er het oor voor toestoppen, maar principieel overwint ge het zelven niet. En daarom grijp ik dit openingswoord aan, om althans op dit punt U volledig gerust te stellen. Sprak ik voor nu elf jaar in soortgelijk woord over het geheim, laat mij dan nu spreken over het doel van echte studie, en ter scherpe belijning, hierbij kortweg deze alles beheerschende vraag stellen: Waarom is het der wetenschap bij haar studiën te doen? Is het om het zoeken, of is het om het vinden ?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1900

Abraham Kuyper Collection | 34 Pagina's

Scolastica II om het zoeken of om het vinden? - pagina 6

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1900

Abraham Kuyper Collection | 34 Pagina's

PDF Bekijken