Bekijk het origineel

In Jezus ontslapen - pagina 148

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

In Jezus ontslapen - pagina 148

2 minuten leestijd

138 „ Gerechtvaardigd door het geloof heb ik vrede bij God". Niet: gijlieden wordt, maar: „ gijlieden zijt heilig door het woord dat ik tot u gesproken heb". „ Die Hij te voren verordineerd heeft, deze heeft Hij ook gerechtvaardigd, en die Hij gerechtvaardigd heeft, deze heeft Hij ook verheerlijkt". „ De erfenis is onver-

derfelijk, onbevlekkelijk, onverwelkelijk".

„Die

uit

God geboren

zondigt niet meer, en hij kan niet meer zondigen, want het zaad Gods blijft in hem". „Wij hebben de verlossing door zijn bloed". Ons leven 'moet niet nog komen, maar het is er, „met Christus verborgen in God". Christus is ons „van God gegeven tot onze wijsheid, onze rechtvaardigheid, onze heiligmaking, onze verlossing". moeten het niet nog ontvangen, maar we hebben het; er niet nog komen, maar zijn er. Dat is het Evangelie. Maar dat Evangelie werpen zelfs de zoogenaamd orthodoxen omver. Yan het zijn in de genade weten ze niet meer. Ook in de genade moet het alles worden. Niet in Christus zijn ze geheiligd, maar ze moeten zelf door inspanning heilig worden. Ze zijn niet kinderen Gods, maar ze moeten allengs Gods kinderen worden. En natuurlijk, daarmee komen ze vóór hun sterven niet gereed. En dan maken ze er van, dat dit ivorden ook aan de overzij van het graf doorgaat. De dingen die niet bewegelijk zijn, maken ze bewegelijk, en daardoor wordt de onrust van deze wereld in den hemel overgebracht. is,

We

Houd uw ziel van dat vervalsen te Evangelie toch verre. Hier of hiernamaals wordt juist beheerscht door die volstrekte tegenstelling, dat op aarde de dingen worden, maar dat in het hemelsche de dingen zijn. Gij dus ook, en ook die, in Jezus ontslapen, van u gingen. Hier verandering en altoos anders worden, maar daar heeft dat uit. Dan is de pelgrimstocht volbracht. Dan is het scheepke op de thuisreis in de haven der eeuwige ruste binnengeloopen. Niet om straks weer het anker te lichten, en weer door storm en wind op de woedende baren te worden omgedreven, maar om nooit meer uit te varen, en eeuwiglijk te blijven waar het is. Toch zijt ge er ook zoo nog niet. Het is niet alleen, dat ge uit een bewegelijke wereld dan in een onbewegelijke wereld zult zijn overgezet, maar veel meer nog, dat gij zelf dan, met uw persoon, met uw hart, met het diepst van heel uw innerlijk bestaan, zult hebben opgehouden t<' worden, om nooit anders dan een eeuwige ruste te kennen, een eeuwig-zijn in den Middelaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1912

Abraham Kuyper Collection | 236 Pagina's

In Jezus ontslapen - pagina 148

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1912

Abraham Kuyper Collection | 236 Pagina's

PDF Bekijken