Bekijk het origineel

Zijn uitgang te Jerusalem - pagina 80

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zijn uitgang te Jerusalem - pagina 80

2 minuten leestijd

68

koningschap het hem opgedrongen schim van zich afschudden.

Zon het nu dan uit zijn? Zou het hem nu dan, als

hij

koningschap van die valsene

toch sterven moest, althans vergund

worden, als de ware Messias te sterven ? Of zou men hem, nog tot in zijn sterven, en tot op zijn kruis, met die valsche schim achtervolgen? Zoo stond de vraag, en nu komt Pilatus met zijn Barabbas, en in dien Barabbas treedt nu ten leste die valsche schim belichaamd tegen Jezus over. Ja, zulk een, als die Barabbas, zoo had het volk Jezus willen hebben, en met die incarnatie van den valschen messias, stelt Pilatus Jezus op één lijn. Zie, roept hij het volk toe, ik heb twee mannen gevangen, die beiden de incarnatie van uw volkstrots zijn, Jezus en Barabbas, wien wilt ge? Zoo wordt uw Jezus tot in zijn sterven door die valsche, die demonische schim van den vleeschelijken messias achtervolgd. Hem wordt geen recht gedaan. Men dringt hem op wat hij niet is, niet zijn kan, en niet zijn wil. En voor wat hij is, heeft niemand een oog of oor. Hij die Israël van die valsche schim als van zijn vloek had willen verlossen, moest het gedoogen, moest het ondergaan, dat men hem tot in zijn sterven, als had hij zelf die valsche schim willen zijn, met zijn eigen spotbeeld achtervolgt. Als hij aan het kruis hangt, zal het opschrift boven zijn hoofd, hem die valsche schim nog nahouden. En nu, in dien Barabbas treedt daar de incarnatie van die valsche schim, en dat in zoo krenkenden vorm, naast hem. En Pilatus roept: Jezus of Barabbas, dat is om het even. Schriklijker nog, het volk antwoordt: Als ze beiden om het even zijn, dan nog liever een Barabbas. Voor ons Barabbas, met Jezus naar het kruis.

XVIII. ss

%\z, be iiien^rtj." Jezus dan kwam uit, dragende do doornenkroon, en het purperen kleed. En [PilatuH] zeide tot hen: Zie, de mensen. .

Joh. 19

:

5.

Stel, Jezus ware opgetreden en zijn ge welddadigen dood tegen egaan, toen de ftyriërs, de Egyptenaars of de Parthen nog meester

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1912

Abraham Kuyper Collection | 208 Pagina's

Zijn uitgang te Jerusalem - pagina 80

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1912

Abraham Kuyper Collection | 208 Pagina's

PDF Bekijken