Bekijk het origineel

De eerepositie der vrouw - pagina 14

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De eerepositie der vrouw - pagina 14

2 minuten leestijd

DE EEREPOSITIE DER VROUW

10

eine Wille soviel werth als der andere.

Hier

ist

kein Ausweg. Die Frauen mussen auf die Wahlliste

kommen, oder Welt"

es gibt kein Gerechtigkeit in der

1).

Zoo spot een

naturalistisch Staatsgeleerde er

mede, en met opzet plaatsten we deze wel doordachte

meet

man

af

getuigenis

op den voorgrond, opdat van

wel verstaan worde, dat de Christenstaats-

in zijn afwijzing

van het Vrouwen-Kiesrecht

') Bij de vaststelling van de Staatsidee heeft men zich zuivere Rechtssubjecten gedacht, die dan in den Staat als reine Staatsburgers optreden; tweeslachtige wezens, en niets dan de verheerlijking van het begrip der persoonlijkheid. Als zuivere personen zijn echter alle menschen hetzelfde, naardien zij allen een eigen bewustzijn hebben en „ik" zeggen. Die ikheid is noch manlijk noch vrouwelijk. Wanneer nu de openbare orde volgens dezelfde theorie niets meer is dan de uitdrukking van den gezamenlijken wil der bevolking, dan volgt daaruit vanzelf het algemeen stemrecht. Moet nu dat algemeen stemrecht enkel manlijk, en niet ook vrouwelijk zijn? Het moet gemeenschappelijk zijn, of iets onzijdigs; tweeslachtig zooals de zuivere Staatsburger gedacht wordt. Op dien grond zou het zijn een flagrante tegenstelling en een schaamtelooze ongerechtigheid, zoo men in één adem het algemeen stemrecht afkondigde en tevens de helft der bevolking tot zwijgen en onderdanigheid veroordeelde. Of zijn soms de vrouwen geen personen en hebben zij ook geen wil, dien zij evengoed kunnen verklaren als de mannen ? En als het dan toch in den Staat, enkel op den wil van den mensch aankomt, is de eene wil dan Hier is geen niet net zooveel waard als de andere? uitweg. De vrouwen moeten op de stemlijsten komen, of er is geen gerechtigheid in de wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1914

Abraham Kuyper Collection | 80 Pagina's

De eerepositie der vrouw - pagina 14

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1914

Abraham Kuyper Collection | 80 Pagina's

PDF Bekijken