Bekijk het origineel

Van strak gespannen snaren - pagina 30

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van strak gespannen snaren - pagina 30

2 minuten leestijd

Geven

u eerst een korte beschrijving van de

wij

stad,

waarin

wij thans vertoeven.

Heidelberg

is

een der oudste steden van Duitschland,

schil-

Neckar gelegen, in een soms blauwende bergen

derachtig aan de beide oevers van den

halven cirkel door

hooge,

groene,

omgeven, voor een groot deel tegen de hellingen dier bergen gebouwd, en 't behoort alzoo tot de schoone steden, waaraan Duitschland zoo rijk is. Vroeger was 't de hoofdstad van de Paltz, was dit kleine land van eeuw tot eeuw 't tooneel van oorlog en verwoesting. In den dertigjarigen oorlog heeft Tilly de stad uitgemoord. Daarna gaf Lodewijk XIV op zijn terugtocht uit Holland aan „Verbrand de Paltz!" zijn wreeden veldheer Mérac bevel: Maar al te getrouw werd dit bevel uitgevoerd. Van geheel Heidelberg bleef alléén één kerk en één huis over. Daarna weder opgebouwd, werd 't ook in den revolutietijd weer geteisterd.

Thans is Heidelberg met de Paltz bij 't groothertogdom Baden gevoegd. Vooral in de laatste vijftien jaren is de stad sterk vooruitgegaan. Vooral tegenwoordig is Heidelberg zeer gezocht door schilders en kunstenaars, dichters en denkers.

Von

SchefFel,

lauwerkrans

En

de dichter van Heidelberg, slingerde haar den

om

de slapen:

Oud

Heidelberg, zoo

Gij stad, aan eere

fijn.

rijk,

Aan Neckar

en aan Rijn,

Geen andere

stad

is

u

gelijk!

deze stad is ook de beroemde universiteit, die vooral zomers door de studenten zeer gezocht wordt. De bekende Kuno Fischer onderwees hier wijsbegeerte. En de voornaamste van allen is ongetwijfeld Excellenz Geheimrat, Prof. v. Czerny, In

's

de

stichter

Deze man

van is

de

't

Samariterhaus of het huis der Samaritanen.

eenvoud

zelf,

een geneesheer

bij

de gratie

Boerhave zou denken. Een groot deel van zijn aanzienlijk vermogen heeft hij gegeven voor zijn stichting. En in deze stichting is nu ook gevestigd het instituut Gods, een man, zooals

ik mij

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1914

Abraham Kuyper Collection | 144 Pagina's

Van strak gespannen snaren - pagina 30

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1914

Abraham Kuyper Collection | 144 Pagina's

PDF Bekijken