Bekijk het origineel

Starrentritsen - pagina 76

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Starrentritsen - pagina 76

2 minuten leestijd

74

dan een

„napraat"-pers,

de hoofd-artikelen

en

die van Dat prateke van het napraten is niet anders dan praat uit nijd, dat men ons niet uit elkaar kon slaan, en dat we in „houw en trouw" één blijven. Hierin ligt dan ook onze kracht, en als straks de groote electorale strijd weer aangaat, zal men zien, hoe juist in die aaneensluiting van onze Pers een niet genoeg te waardeeren kracht schuilt. Onze Pers is allesbehalve uit een twee dozijn subjectieve individuen samengesteld. Ze vormt een corps, en dat corps heeft zijn banier, en bij die banier zweert zij. Iets wat vooral daarin uitkomt, dat ze weigert brievenbus voor de malcontenten te zijn. Geen partij is er, zoo min hier te lande als in 't buitenland, of ze heeft van „malcontenten" te lijden. Sollicitanten die niet kregen waarop ze gehoopt hadden. Leden van een Kiesvereeniging die bij stemming in minderheid bleven. Plaatselijke grootheden die zich in de massa verloren. Teleurgestelden in politieke verwachting. Kortom op malcontenten van allerlei gading stuit ge bij elke partij. Schuilt nu in wat deze malcontenten klagen, doeltreffende critiek, of ook verrijkende variatie van een origineele gedachte, van zelf moet ze dan ook in onze Pers een plaats vinden, beluisterd en gewaardeerd. Is de klacht daarentegen niets dan luchtgeven aan eigenwilligheid of bitterheid, dan onteert een Pers die ze welkom heet, zich zelf. Juist aan het scherp-onderscheidend oordeel, dat hier bezweert wat de Partijorganisatie schaadt, en daarentegen naar voren brengt wat ons verrijken kan, herkent men de journalistieke trouw aan Partij en beginsel. Merkt men daarentegen, dat een serieus Persorgaan er op uit is, aan alle oppositie die een aanval op de leiding van de partij waagt, zeker édat te geven, er aller aandacht voor te vragen, en van zekere sympathie er voor te doen blijken, zoodat men er schier op uit schijnt, om bij de malcontenten een wit voetje te erlangen, dan blijkt hier allen

kant

ten stelligste

Gaat

verdrongen,

elkaar

uit,

toonen

driestarren

het wel anders.

dat gelijksoortige oppositie het bjad zelf

drijft.

nu stelselmatig en rusteloos door, dan kan het niet

dit drijven

anders, of het moet ten slotte op botsing en scheuring der Partij uitin verband htermee wezen we er op, hoe hierbij ten slotte ook de juridische faculteit aan de Vrije Universiteit in het gedrang kon komen.

loopen, en

Scheuring

in

gevolgen kunnen

de

Partij

zou

voor haar vooral zeer nadeelig

in

de

zijn.

Daarom mogen we

niet nalaten er op aan te dringen, dat ook wie advocaat der malcontenten optreedt, de normale grenzen, die het perk om elke georganiseerde Partij uitstippelen, niet te vaak en niet

als

te ver overschrijde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1915

Abraham Kuyper Collection | 108 Pagina's

Starrentritsen - pagina 76

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1915

Abraham Kuyper Collection | 108 Pagina's

PDF Bekijken