Bekijk het origineel

Dagen van goede boodschap - pagina 57

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dagen van goede boodschap - pagina 57

In den kerstnacht.

2 minuten leestijd

;

!

UIT

familiën.

DEN WORTEL VAN

ISAÏ.

45

Menschen zonder kunde, menschen zonder ont-

wikkeling. Herders, die niets hadden gezien dan den glans

van Gods starrenhemel omhoog en niets gehoord hadden dan het geblaat van hun kudde in den afgang des daags en die niet wisten dat er een Europa bestond, en tot wie de mare van andere volken nooit was gekomen. Er was niets bijzonders aan die herdersfamiliën. Ook niets bijzonders onder die familiën van Isaï's geslacht. Wie was Isaï, dat men hem noemen zou? Wie geeft ons de trekken van zijn gelaat ? Wie zal ons zeggen wat hij deed ? Is er ook maar iets waardoor hij uitstak? En toch, zie, terwijl nu al die machtige wijzen en plannenmakers aan den Ganges en in Athene en in Rome doende en onrustig en woelig zijn, belacht de Heere den raad van al die hoogen en grooten der aarde, alsof Hij sprak „Laat al deze pogers pogen, daar wordt toch in eeuwigheid niets uit ;" en terwijl Hij die doellooze, machtelooze pogingen van vorsten en wijzen en priesters belacht, gelieft het Hem nu in zijn welbehagen, in dat nietig vlek, onder die ruwe boeren, een gansch gewoon herderskind uit te verkiezen, en zijn profeet roept in den Naam des Heeren o. Wereld, uit dien wortel van Isaï komt nu :

:

uw

heil

„Ik zelf" had de mensch gefluisterd, en God de Heere zou hem toonen dat hij niets kon en daarom nam en koos Hij een mensch, aan wien niets van menschen was, en die alles van Hem had. Uit dien wortel van Isaï, is dit niet uit minder dan niets ? Is niet de menschelijke factor hier tot het allerlaagste en allernietigste herleid, en moet hier niet alles van boven komen? En wat doet God de Heere nu met dien wortel van Isaï tot glorie, en valt alle volk hem te voet ? Schijnbaar, ja, want zijn zoon wordt gezalfd voor een troon. Maar na die zalving, zie hoe hij vlucht als een ree ;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1922

Abraham Kuyper Collection | 168 Pagina's

Dagen van goede boodschap - pagina 57

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1922

Abraham Kuyper Collection | 168 Pagina's

PDF Bekijken