Bekijk het origineel

Dagen van goede boodschap - pagina 70

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dagen van goede boodschap - pagina 70

In den kerstnacht.

2 minuten leestijd

„DAN ZAL DE HEERE MIJN GOD KOMEN."

58

Of had dan Abraham, de patriarch, de gemeenschap der met zijn Borg niet? Is er dan tweeërlei geloof dat rechtvaardigt ? Een ander voor u nu, en een ander eeuwen geleden voor Abraham ? Immers neen. Ook hij, hij de eerste uit Israël, is gerechtvaardigd uit den geloove; ja hij is de vader aller geloovigen dus ook uw geestelijke vader geworden. Geen twijfel dus, of in den geloove was Abraham rijk. Overrijk. En ook van hem gold het: „Dien ge niet gezien hebt en nochtans liefhebt; u in Hem verheugende met onuitsprekelijke vreugde," En toch, dien sterk, krachtig geloovenden Abraham heeft God Almachtig niet in het „enkel-geestelijke" gelaten. De oude patriarch had begeerd, zeer begeerd den dag van Jezus ook te zien, en hij heeft dien gezien en hij is verheugd geworden. Jezus zelf getuigt het ons. Ware toen de kribbe van Bethlehem er reeds geweest, dan zou dat bij de eikenbosschen van Mamré niet gebeurd zijn. Dan ware Abraham met Isaac, als een andere vorst uit het Oosten, naar Bethlehems stedeke opgetrokken, om zijn stramme knieën bij Maria's schoot te buigen en zich zalig te staren in de aanschouwing van het Kindeke Gods. Maar nu die kribbe nog toefde, schonk God hem het heerlijk verschijnen van Messias bij Mamré, en toen Abraham in voorbidding worstelde, toen genoot de vader der want toen heeft hij zijn Verlosser gezien en geloovigen is verheugd geworden. Dat zien verdiepte nog de diepte van het geloof in den patriarch, en het is Abraham, die, met alle even begenadigden, juist door de nawerking van die zeldzame vreugde, op de uitverkorenen om hem en na hem, zoo diepen inziele

;

;

druk oefenen kon.

Om

te

kunnen

zien,

diep en sterk geloofd.

moest er door Abraham

Maar

kwam, nam de geloofskracht

ook, toen het

toe in werking.

zoo daarna

eerst

„zien"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1922

Abraham Kuyper Collection | 168 Pagina's

Dagen van goede boodschap - pagina 70

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1922

Abraham Kuyper Collection | 168 Pagina's

PDF Bekijken