Bekijk het origineel

Dagen van goede boodschap - pagina 104

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dagen van goede boodschap - pagina 104

In den kerstnacht.

2 minuten leestijd

;

EEN KIND

92

IS

ONS GEBOREN!

Hoe was dit mysterie, zoo vraagt ge; en de kerk aller eeuwen antwoordt: „Geboren uit de maagd Maria, ontvangen uit den Heiligen Geest." Aldus werd dit goddelijk Kind niet geboren uit die aloude belofte van „Weest vruchtbaar en vermenigvuldigt 1" maar uit die andere „Er zal een rijske voortkomen uit den afgehouwen tronk van Isaï!" Het huwelijk is hier niets. Niets de band van man en vrouw. Hier wordt iets nieuws, iets wonders geschapen. Hier is een heilig, wonder doen van den allerhoogsten God. Niet alle mensch is langs den gewonen weg der natuur :

:

uit

een vrouw geboren.

Eva

uit

dien

Adam was

eerstgeschapene

eenigszins vrucht

;

uit het stof

der aarde

en ook daarna Izaak

was

van een scheppend Woord. Ten deele

ook Johannes.

Doch die allen, ze waren nog slechts voorafschaduwingen van wat hier geschiedt, nu dat Woord zelf vleesch wordt en de geredde en de te redden kerk haar Hoofd ontvangt.

Wat

hier gewrocht wordt is niet de Middelaar, want die eeuwig; maar des Middelaars vleeschwording datgeen, waardoor Hij voor ons eerst Middelaar werd. Maar hoe dan ? Ging ook niet de zonde over ? Over ook op Hem ? Of is Hij dan niet uit Maria ? En slechts door Maria doorgegaan, gelijk de zonnestraal door is

;

het glas ?

Zoo droomden

maar de

Schrift weerspreekt waarheid geboren ; dus ook gebaard; dies ook in moeders schoot gedragen, al de maanden der dracht lang; ja, zelfs is Hij ontvangen in Maria's schoot, en ook het vormen van den eerst ongevormden klomp was een waarlijk menschelijk zich vormen van een menschelijk wezen, van een menschelijk kind, evengelijk elk onzer kinderen wonderbaar door dien God bereid werd. het.

Neen, Hij

is

het

velen,

metterdaad en

in

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1922

Abraham Kuyper Collection | 168 Pagina's

Dagen van goede boodschap - pagina 104

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1922

Abraham Kuyper Collection | 168 Pagina's

PDF Bekijken