Bekijk het origineel

Puzzelhoekje

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Puzzelhoekje

10 minuten leestijd

Hebben jullie allemaal het vorige nummer met de brief van meneer van der Plas gelezen? Nu volgt het vervolg. Hebben jullie ook iets te vragen over Kenya of Indonesië? Schrijf het op de briefkaart of in een brief en wij zorgen dan dat de vragen door zendingsmensen in ons hoekje worden beantwoord!

Dit is het vervolg van de brief uit Kenya. die we vorige maand afdrukten:

Hebben ze ook electriciteit?

In het algemeen is er in Turkana geen electriciteit. Wij als zendingsmensen sparen voor een machine waarmee ii'f electriciteit kunnen opwekken. Die moei er ook voor hel ziekenhuis komen, zodat de zuster ook in de nacht ernstige patienten kan helpen. Het is natuurlijk zo dat er maar weinig huizen op aangesloten kunnen worden en dat de machine alleen 's nachts wordt gebruikt. We hebben zelf olielampen, die echter maar heel weinig licht geven. Onze koelkast koelt op butagas en de was word! met de hand schoon gewassen.

Welke taal spreken ze daar?

De mensen spreken alleen de Turkanataal. De kinderen leren op school hei Oost-Afrikaanse Swahili en Engels. De mensen groeten elkaar met het woord 'jambo'. de 'j' wordt dzj uitgesproken.

Krijgen ze kadootjes van Sinterklaas?

In Turkana krijgen de kinderen helemaal geen kadootjes. 7.e vinden het een groot kado als ze een kledingstuk of wat eten krijgen.

Wat drinken de mensen?

De mensen drinken meestal water. Als ze melk en bloed drinken is dat meestal bedoeld als eten. Sommige rijke mannen drinken hier. dat ze zelf van maïsmeel maken. Vaak worden die mannen dronken en gaan ze vechten, dat is heel erg vervelend.

Wat hebben de mannen aan hun voeten?

De mensen maken sandalen van kamelehuiden en sinds wij er zijn maken de armen schoenen van oude autobanden.

Zijn er ook dominees?

ht onze kerk in Turkana is er een dominee, een Afrikaan, en zijn er nu 5 afrikaanse listen, die allen op verschillende plaatsen werken. evange

Wat leren de kinderen op school?

De kinderen leren lezen, schrijven, rekenen, tekenen. Ze krijgen bijbelse geschiedenis, rijkskunde, vaderlandse geschiedenis (= van Oost-Afrika). engels en swahili. aard

Hoe groot is het dorp? Het hele dorp bestaat uit 4 winkels, 2 huisjes en de gebouwen van de zendingspost. De mensen /ere/i ver uil elkaar en 's zondags komen ze vele kilometers lopen om de kerkdienst en de zondagsschool bij te wonen, soms is dal wel 10 tol 15 km.

Zijn er ook straatstenen?

In heel Kenva vind je geen straatstenen. Er is alleen asfalt op de grote verbindingswegen tussen de grote steden en in de hoojdstraten van de belangrijkste sleden. In Turkana dat 2 x zo grool is als Nederland zijn alleen maar zandwegen.

Wat doen de mannen voor werk? Wat dotn de vrouwen?

De mannen praten graag, ze beschermen het vee tegen rovers en wilde dieren, ze handelen als ze vee verkopen of kopen en zoeken nieuwe graasgebieden en houden veel vergaderingen. Ook houden ze rechtspraak als er iemand iets verkeerd heeft gedaan, bijvoorbeeld heeft gestolen. De vrouwen graven putten, maken kleren en bouwen hutten, ze geven de dieren te drinken, maken houten potten en bakken die ze nodig hebben om uit te drinken en te eten. De mensen bij ons eten alles met hun handen, ze gebruiken geen messen, vorken en lepels. Het is practisch om weinig spullen te hebben, want als de kudde verder trekt moet je alles maar meenemen.

Waarmee wassen dc mensen zich?

'De mensen wassen zich zelden, omdat het aanwezige water als drinkwater voor mens en dier wordt gebruikt. De laatste tijd laat de regering heel diepe gaten in de grond boren en brengt zij op de belangrijkste plaatsen handpompen. Nu gaan de mensen zich met water wassen, ze gebruiken nog geen zeep: Ie is hel bijna nier te koop en 2e voor de meeste mensen is het te duur. Hun kleren wassen ze niet. Dierenhuiden kun je trouwens niet wassen.

Hebben jullie er ook bijbels? De grote mensen kunnen nog niet lezen, daarom hebben ze ook nog geen bijbels. F.r zijn echter wel een heel stel schooljongens, die kunnen lezen. Zij hebben kinderbijbels gekregen. Tijdens de kerkdiensten en de catechisatie lezen degenen, die kunnen lezen uil de kerkbijbels, die in de Swahilitaal zijn geschreven. Sommige mensen zeggen dat ze kunnen lezen en dan merkje gauw genoeg dat ze het niet kunnen, maar dal ze hel voornaam vinden een bijbel voor zich te hebben. Ze houden dan vaak de bijbels op hun kop: inplaats van echt iels op Ie zoeken bladeren ze maar wal et! als je vraagt: 'l.ees eens n< « voor' dan zeggen ze: 'Ik zie het wel maar ik kan het nog niet vertellen’.

Waarop slapen de mensen? De Titrkanamensen hebben geen bedden, de rijken slapen op dierenhuiden en vele armere mensen slapen gewoon in her zand. Ook de schoolkinderen slapen overal verspreid in de droge rivierbedding. Ilun kleren zijn gelijk hun deken \-oor de nacht. Kleine kinderen en babies sla pen tegen hel lichaam van hun moeder zodat ze 's nachts niel te koud worden. Fijn dal jullie willen sparen voor de zieke mensen, wij willen ze graag helpen en jullie helpen ons daarbij goed, dal hebben nr wel begrepen.

Wat eet u daar?

KV (.'«'ti meestal rijsl, geilevlees, groenwit en fruit uit blikjes, want groenten zijn er in Turkana niet te koop en soms eten nr aardappelen, die nr uit het koude gedeelte van Kenva mee nemen. Mijn vrouw. Lydia, bakt zelf brood en als zij bij ons is eten nr .? .v per dag. .-lis ze er niet is eet ik meestal alleen 's avonds en drink ik erg veel koffie met veel suiker.

Kunnen ze schrijven?

De meeste Turkana kunnen niet lezen en niel schrijven, dal leren nr nu aan de kinderen op school en 's avonds komen er ook volwassenen naar school om le leren lezen en schrijven.

Schrijft u eens een regel in de Turkana taal?

Isaki akring — wil je vlees Flosi nawi — ik ga naar huis A toperi nage slaap hier Ngide tainalte ekile de kinderen drinken melk.

Wat vindt u het naarste dier daar?

De twee naarste dieren zijn slangen en schorpioenen, want ze zijn erg gif lig en hun steek doel erg veel pijn.

Wat voor bomen zijn er?

Fr zijn heel veel dorenbomen die erg langzaam groeien. Hel zijn de woestijn aeeaeia's. Er is nog een boom waarvan ik de naam niet weel; ik noem hem zelf de landenhorstelboom omdal de Turkana de twijgen gebruiken om er hun tanden mee le poetsen.

Hoe gaat het ziekenhuis heten?

Wc welen hei nog niet maar we vinden dal de Turkana zelf een goede naam moeten bedenken omdat hei hun ziekenhuis wordt. Hel is natuurlijk niet goed om het een Nederlandse naam le geven, wam daarvan begrijpen de mensen niets.

Komen er veel mensen?

Sinds zusier Slaal in Turkana werkt komen er steeds meer mensen om behandeld te worden. Voorheen kwam al het medische werk neer op een Afrikaanse verpleger, die nog niet helemaal klaar was mei zijn studie. De mensen begrijpen heel goed dat zuster Staal veel meer weel. 7.e noemen haar daktari (= dokter).

Als u iets vertelt geloven ze het dan?

Ik begrijp niet helemaal wal jullie daarmee bedoelen. Als we de zieke mensen vertellen hoe ze de medicijnen moeien innemen dan doen de meesten dal wel goed.

Hel geloof in de Here Jezus, als jullie dal bedoelen, kunnen we ze niet geven, de mensen luisteren wel graag naar alle verhalen en geschiedenissen uil de Bijbel. Er is ook een verschil tussen de God van de Bijbel en hun stamgod: Onze God, de God van de Bijbel openbaart zich aan de mensen. Dal wil zeggen: Hij spreekt met de mensen en Hij wil ons hart en ons leven; Hij vraagt naar ons. Hij wil zich me! ons bemoeien en ons dagelijks Zijn liefde schenken.

De stamgod van de Turkana, zo geloven de Turkana, is een belangrijke herder die het eigenlijk te druk heeft met zijn eigen vee om zich met de mensen te bemoeien en als hij toevallig van hoven naar beneden ziet hoe de mensen er tobben, dan wil hij de mensen ook wel helpen.

Laten ue God bidden, dat Hij met Zijn Heilige Geest, de mensen overtuigt, zodat ze geloven in de Here Jezus Christus: zodat deze mensen ook behouden worden in de naam van Jezus.

Voor de kleine kinderen heeft meneer van der Plas deze vragen beantwoord:

Wonen de mensen in hun hut of in een tent?

De mensen wonen in open lakkenhutten, de wind waait er dwars doorheen en als het regent is er geen beschutting. Temen hebben de mensen niet en .. . we gaan er geen flats bouwen, maar wel proberen ire met de mensen eenvoudige kleihulten te bouwen met een goed dak waar de regen niet doorheen kan komen.

Wat eten de mensen?

De rijke mensen eten soms vlees en drinken melk met bloed vermengd, soms eten ze maïsmeel. De armen, er iijn er heel veel, ese» hetgeen de rijken weggooien en eten soms heel erg harde boomvruchten die je niet kunt koken, deze vruchten lijken op groene erwten. Als ze er te veel van eten krijgen ze buikpijn.

Zijn er veel zieke kindertjes?

F.r zijn heet veel zieke kindertjes, die vaak sterren. De meeste jonge kinderen lot de 4 jaar stenen aan één of andere ziekte. Er zijn moeders die 6 lot 8 kinderen gekregen hebben, waarvan er maar 2 of 3 in teven blijven.

Kunt u daar ook auto's of fietsen kopen?

//; Turkana kunnen vip geen auto's of fietsen kopen. Er is zelfs vaak geen eten te koop, zoals brood, groenten, aardappelen, rijst, maïs enz. Maar in de Keniaanse steden kun je van alles kopen, ook auto's en fietsen.

Luisteren de kinderen graag naar de verhalen van dc Here Jezus?

De kinderen luisteren heel graag naar de verhalen van de Here Jezus. Op de zondagsschool komen altijd heel veel kinderen, omdal ze de vertellingen zo mooi vinden.

Wat gaat u met het geld doen dat wij gaan sparen?

Deze vraag moei zusier Staal beantwoorden, ze is op het ogenblik heel erg druk. Ik kan wel zeggen dat het voor hel ziekenhuis wordt gebruikt.

Zingen de kinderen op dc zondagsschool mooie versjes?

Jullie zouden het eens moeten horen. Ze zingen wel anders dan in Nederland, maar toch we! goed. Ik denk dat jullie twee versjes wel kennen, ze zijn vertaald in het Afrikaans:

a. ' Welk een Vriend is onze Jezus'

h. 'Sla op, sla op voor Jezus'.

ll'at goed dat jullie voor onze mensen en ons gebeden hebben. De Here God heeft altijd een open oor voor mensen die tot Hem bidden. Heel hartelijk bedankt daarvoor en doe hei steeds maar weer opnieuw.

Oplossing van maart:

krokus, hyacint, narcis, tulp, sneeuwklokje, madeliefje.

De nieuwe puzzel is deze rebus. Iedereen weet hoe dit moet. Kijk wat het plaatje voorstelt en verander de letter. Oplossingen weer naar: Bureau G.Z.B. Utrechtseweg 117, Zeist.

Prijswinnaars:

1. Els Roggeveen, Pijnacker. 2. Gerda de With, Lexmond. 3. Anja de Vries. Meteren. 4. Elly Jonker, Driesum (Fr.). 5. Erik de Visser, Waddinxveen. 6. Ineke van Wijnen, Lienden (bij Tiel). 7. Jan van Deuveren. Hoevelaken (Gld.). 8. Benny en Gerald Petersen, Kootwijkerbroek. 9. Geurt Trip. Putten (Gld.). 10. Eveline Overeem. Baarn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1974

Alle Volken | 16 Pagina's

Puzzelhoekje

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1974

Alle Volken | 16 Pagina's

PDF Bekijken