Bekijk het origineel

Dit keer eens een ander

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dit keer eens een ander

4 minuten leestijd

Beste allemaal,

Dit keer eens een ander opschrift: , , Beste allemaal". Ik hoorde laatst van iemand die het kan weten dat deze bladzijde die voor jullie (jongens en meisjes) geschreven is, vooral door ouderen gelezen wordt. Eigenlijk moet ik dus anders beginnen, bijvoorbeeld: Beste opa's, oma's, vaders, moeders en kinderen....

Goed, nu heb ik iedereen welkom geheten op deze pagina. Nu is er nog een ander probleem: Moet ik tegen jullie u zeggen, omdat er ook veel ouderen meelezen of mag ik u nu met jullie aanspreken, omdat ook kinderen dit lezen. Ik denk dat ik toch maar voor de woorden jij en jullie kies, omdat dit uiteindelijk een jeugdpagina is.

Goed, nu even serieus. Deze maand is iedereen ontzettend druk. Diverse feestdagen maken dat deze maand eigenlijk over niets anders dan St. Nikolaas, Kerst en Oud en Nieuw gesproken wordt. Mensen lopen winkels af voor kadootjes en (lekker) eten. De winkeliers moeten heel wat avonden extra geopend zijn om al die mensen gelegenheid te geven wat te kopen. Dan komen alle voorbereidingen thuis nog: surprises, gedichten, kerstbomen, tulbanden en kalkoenen. O ja, laten we het vuurwerk en de oliebollen niet vergeten. Wat een drukte. Let maar eens op hoeveel mensen in januari zeggen dat ze blij zijn dat die drukke maand voorbij is en dat ze nodig aan de lijn moeten doen, omdat ze zoveel aangekomen zijn.

Weet je wie ook druk zijn? Kosters en predikanten. Kosters om voor alle kerkdiensten het gebouw weer klaar te hebben en predikanten om in alle diensten te preken. Tel maar eens op hoeveel diensten er van 24 december tot en met 1 januari gehouden worden. Nu valt het dit jaar wel mee, maar kijk eens naar het vorige of het volgende jaar.

Hoe zit dat nu in Kenia? Hoe beleven de mensen daar de maand december? Allereerst is St. Nikolaas daar onbekend en wordt zijn verjaardag niet gevierd. Wel zijn alle schoolkinderen in december vrij. In deze maand wordt de maïs geoogst en is iedereen druk op het land. De tijd rondom Kerst staat vooral in het teken van familiebezoek. Er worden kadootjes gegeven, bijvoorbeeld een deken of een kip (als dat kan). Wie geld verdient, koopt nieuwe kleren voor het gezin. Het hele jaar door wordt er maïs gegeten, alleen met Kerst komt er rijst op tafel. Vaak worden er dan ook kippen geslacht. Dus lekker eten doen ze in Kenia rondom Kerst ook. Het is alleen een stuk eenvoudiger.

Er worden niet zoveel kerkdiensten als bij ons gehouden. Natuurlijk gewoon op zondag zijn er de normale diensten (één keer). Dan wordt er op de Kerstdag ook een dienst gehouden. Tweede Kerstdag kennen ze niet en datzelfde geldt ook voor tweede Paasdag en tweede Pinksterdag. In de kerkdienst gaat het ook anders toe dan bij ons. Bij het zingen wordt vaak meegeklapt en de begeleiding bestaat meestal uit een trommel, schudkoker, en tamboerijnen of schellenramen.

Er wordt veel gezongen; vaak ook door een koortje van kinderen, dat voor deze dienst een lied ingestudeerd heeft. In de preek worden soms plaatjes gebruikt om het verhaal duidelijker te maken.

Weet je wat mooi is? De deur staat altijd open. Als de kerkdienst aan de gang is kunnen mensen toch nog binnenlopen. Je bent altijd welkom. Zoveel mogelijk mensen moeten het Evangelie horen.

Ja, zo'n kerkdienst in Kenia is wel anders dan bij ons. Maar als je het Swahili zou kunnen verstaan, dan zou je horen dat het toch over dezelfde God gaat Die de Westerse en de Afrikaanse wereld zo lief heeft dat Hij Zijn Zoon de Heere Jezus Christus gezonden heeft, opdat iedere Nederlander en Keniaan die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

Puzzel

De puzzel van deze maand gaat over Kerst en de manier waarop Kenianen daarover zingen. Hieronder zie je een Kerstlied in het Swahili.

Moeilijk he?

Probeer nu met behulp van het woordenlijstje hieronder het lied te vertalen. Schrijf het lied op en stuur het voor 1 januari naar GZB, Faunalaan 89, 3972 PP Driebergen.

De prijswinnaars van de puzzel uit het oktober-nummer zijn:

1. Lia van Dieren, Tienhoven 2. Jolanda Osnabrugge, Scherpenzeel 3. Thea Nagel, Maartensdijk 4. Arjan van de Hoeve, Ede 5. Christine Lammers, Apeldoorn 6. Willemien van Engelen, Doornspijk 7. Jelle Graveland, Kollum 8. Joëlle Kooman, Middelburg 9. Sijmen Venweij, Ermelo 10. Aria Hoek, Ter Aar

Fijne feestdagen en tot de volgende keer.

Harry

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 1988

Alle Volken | 16 Pagina's

Dit keer eens een ander

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 1988

Alle Volken | 16 Pagina's

PDF Bekijken