De praktijk van de ambten
Op het eerste gezicht lijkt dit een tweede druk van het boek dat in 2012 verscheen:
De praktijk van het ambt. Maar wie de inhoudsopgave vergelijkt komt al snel tot de ontdekking dat er nogal wat is veranderd. De aandacht in de kerken voor de diaconaal-missionaire gemeente noopte de redactie om daar meer aandacht aan te geven dan in 2012. Het heeft m.i. twee prachtige hoofdstukken opgeleverd: een van de hand van de diaconaal consulent (GKv) Derk Jan Poel en een van de hand van dr. André Jansen, CGKv-predikant te Woerden. Mede daardoor heeft het boek aan actualiteit gewonnen en is het goed bruikbaar voor de praktijk, vooral voor beginnende ambtsdragers Je wordt verrijkt in je ambtelijke bediening! Ook aan gemeenteleden geeft dit boek veel inzicht in het werk van ambtsdragers en hoe zich dat verhoudt tot hun eigen plaats en taak.
Het boek bestaat uit zeven hoofdstukken waarvan we de eerste vier vooral kunnen zien als de basis voor de ambtelijke taak. De volgende drie hoofdstukken gaan over gemeenteopbouw, leiding geven en gesprekstechnieken. Toch hebben ook die eerste hoofdstukken een mooie praktische insteek. Een vijftal bijlagen is opgenomen in hoofdstuk acht. De inleiding geeft aanwijzingen voor het gebruik, waardoor het boek haast iets krijgt van een naslagwerk met veel praktische tips.
Wat mij vooral aanspreekt is dat bijzonder duidelijk wordt gemaakt dat het ambt er is voor de groei, het welzijn en welwezen van de gemeenteleden. En dat de ambtsdragers de gemeenteleden het werk niet uit handen nemen, maar hen zoveel mogelijk inschakelen door leiding te geven en voor te gaan, maar wel als een dienaar van Christus in alle nederigheid.
Het eerste hoofdstuk is een meer algemeen hoofdstuk over het ambt. Zoals gezegd, de toonzetting is praktisch. De raakvlakken tussen de ambten en de samenwerking binnen de kerkenraad komen aan de orde. Het tweede hoofdstuk gaat over het pastoraat en het derde over het diaconaat. Ook hier vind je veel praktische aanwijzingen.
Mij trof vooral het vierde hoofdstuk “Omzien naar de buurt”, misschien wel het mooiste van alle zeven. De helderheid waarmee de taak van de kerk in de wereld daar wordt beschreven is weldadig. Niet drammerig maar mooi gebalanceerd maakt ds. Jansen duidelijk dat woord en daad een onverbrekelijke eenheid hoort te vormen in ons leven als gelovige. Een hoofdstuk dat m.i. principieel is voor het goed functioneren van ieder gemeentelid, maar vooral ook voor iedere ambtsdrager.
Natuurlijk zijn er kritische opmerkingen te maken. Vooral omdat veel zaken die in onze tijd van belang zijn voor het ambtelijke werk zoals het jeugddiaconaat, de omgang met de schepping en de WMO maar summier worden genoemd. Soms lijkt het niet meer dan aanstippen. Voor meer informatie wordt dan doorverwezen. Dat is te begrijpen, maar dat had uitgebreider gekund.
n.a.v. Marnix Assink (red.), De praktijk van de ambten. Handboek voor ambtsdragers, Uitgeverij Vuurbaak, Hilversum 2018, 208 pag., €24,75. ISBN 978 90 5560 5484.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 2019
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 2019
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's