BUITENLANDSCH OVERZICHT
Geweldige veranderingen, - Groot-Brittannië, Frankrijk De toestand in België. Groot-Brittannië, Frankrijk en Japan. — De resultaten Tan de conferentie der Groote Drie te Potsdam.
We leven in een wereld van verandering. Welke geweldige veranderingen hebben wij in korten tijd al niet meegemaakt. Hitler was nog niet lang geleden een der maohtigsten van heel de aarde. Zijn woord was wet in vrijwel geheel Europa. Op zün bevel trok een millioenen-Ieger ten atrijdei werden tonderdduizenden naar Duitschland ontboden, een onafzienbare schare van Joden om het leven gebracht en door zijn toedoen was, naar den mensch gesproken, heel de wereld in rep en roer. Hvj was toch de oorzaak, dat tot aan de einden der aarde volk bij volk de wapens smeedde en een oorlog ontketend werd als de wereld er nooit één gekend had. En nu? Zijn macht is vergaan. Leeft ha of IS hij gestorven? Niemand is er, die on? dit op het oogenblik met stellige zekerheid zegt. Een Enssisch legeraanvoerder verzekerde toch nog deze week: dat elk tewüs ontbreekt, dat Hitler waarlijk gestorven is. Zoo is dan de man, wiens naam eens in elke coulant stond en op aller lippen in heel het wereldrond was teft onder gegaan als de onvindbare. Zal hij zijn rol in de 'historie aldus beëindigen? Wie zal het zeggen? In de dagbladen duiken toeh weder geruchten op over een geheimzinnige Duitsehe duikboot, welke in Argentinië beland moet zijn. Alle scheepspapieren waren er van vertrand. Al wat men er van leest, is in een waas van groote geheimzinnigheid gehuld. Doch bij alle onzekerheid is dit wel zeker, dat Hitlers positie radicaal is veranderd.
Churchill is een der menschen, wiens naam naast dien van Hitler in de laatste jaren wel het meest op de tong is geweest. Ook hjj bezat een geweldige macht. Zgn welsprekend woord oefende gezag onder Engelands volk en in het EngelsOhe parlement, ja, ver daar buiten. Hij was een man, waartegen men hoog opzag zoowel in als buiten Groot-Brittannië. Daar was alle reden voor. Met vaste hand heeft hü ook in de zwaarste tjjden het roer van het schip van den staat bestuurd. Vandaar, zijn aanzien, zijn gezag en macht. Ook deze is gestooten uit zijn zetel van macht en eere. Tengevolge van den uitslag der verkiezingen heeft hü dezen prjjs moeten geven. Van den leider der regeering is hij verlaagd tot leider der oppositie Wel viel hem nog een hooge onderscheiding ten deel. De Orde van den Kouseband werd hem door zijn Koning geschonken. Slechts drie burgers zvin daarmede in den loop aller eeuwen begiftigd geworden. Doch Churchill's positie is van dien aard geworden, dat hvJ den Koning verzocht de onderscheiding te mogen weigeren. Sic transit gloria mundi. Zoo vergaat de glans der wereld!
Koosevelt werd door het Amerikaansche volk viermalen achtereen tot President verkozen. Vóór hem was zoo hooge eere niemand ten deel gevallen. Hij verwierf zich in den oorlog een wereldnaam. Hij is echter niet meer in het land der levenden. Hij werd opgeroepen voor den Rechter aller recihters. Voor Diens rechterstoel hebben alle wereldsche onderscheidingen hun waarde verloren Voor dezen Rechter deelen een Koning en diens onderdaan in één en hetzelfde aanzien, zijn edelman en bedelman gelijk. Voor Hem kan slechts bestaan degene, die een nieuw schepsel in Christus Jezus bezit. Bezit een daglooner dit, dan wordt deze aangenomen en tot hooger dan koninklijke waardigheid verheven; mist iemand het, al ware hij ook de maehtigste Koning der aarde, deze wordt afgewezen en hoort een vonnis over zich uitspreken, dat hem met de vreeselijkste ontzetting zal ver
vullen. Truman, tot voor kort slechts alleen in Amerika bekend, is thans een persoon van algemeene bekendheid geworden. Hij is thans waarmede Roosevelt weleer bekleed was. Hij is als vertegenwoormet die geweldige macht bekleed diger daarvan reeds te Berlijn in conferentie geweest met Stalin en Attlee, den nieuwen Britschen min.-pres., de namen van Roosevelt, Oburchill en Stalin klonken ons zoo welbekend in de ooren, Hoe vaak werden zf door ons in één adem genoemd? Zij waren nog kort geleden op die gewichtige conferentie te Yalta bjjeen. Welk een verandering ook ten dezen! Van de drie is er slechts maar één meer over, die de teugels van het bewind in zijn handen voert. Och, arme, die uw hart zoo gezet hebt op 's werelds grootheid en aanzien, merkt hierbij tcoh eens op, hoe ongestadig deze zijn, hoe kort van duur en dat zij ten laatste als kaatsballen ter aarde nedervallen.
Pétain, eens een man van gezag, in Frankrijk, staat daar thans voor de rechtbank. Hij, die eens in Frankrijk vrij algemeen vertrouwen genoot èn als maarschalk te hulp werd geroepen om Frankrijk in 1940 van den dreigenden ondergang te redden, zit thans in de bank der beschuldigden. Van dat algemeen vertrouwen ig wel niets overgebleven. Zijn gedragswijze was daar ook naar. Van hoog aanzien bleef alleen de memorie achter. Beschuldiging op beschuldiging zijn tegen hem uitgesproken; aanklacht na aanklacht tegen hem ingebracht. Dit geschiedde door getuigen, die de hooge rechtbank tegen hem had opgeroepen. En daar is het niet bij gebleven. Mornet, de openbare aanklager verhief zich, als al de getuigen hun getuigenis hadden ten einde gebracht, van zijn zetel en sprak vrvj dreigend en onheilspellend vooj Pétain; „De stukken, die ik vooi den dag zal brengen zullen een duidelijker taal spreken dan alle getuigenissen. Ik zal het bewjjs leveren, dat de oogen zal openen van allen, die willen zien." Over het proces willen wjl thans niets meer schrijven. Alleen nog dit: het Js wat een Fransch maarsct.alk te zijn, algemeen in eer en aanzien te zijn geweest en-bovendien nog ettelijke jaren het bestuur des lands in handen gehad te hebben en dan nog 89 jaren oud voor den rechter te moeten staan. Hoe wonderlijk draait toch het rad van 's werelds avontuur! Hoe ijdel en ongestadig is toch wereldlijke eer!
De Gaulle, de krijgs-en staatsman, die eens buiten Frankryk het verzet tegen Duitschland organiseerde en daarom bij eliien rechtgeaarden Franschman hoog jn eer en aanzien stond, begint ook al de wisselvalligheden van 's werelds gunst op een hem min / der aangename wijze te kennen, Hoe is hg met geweldigen jubel ontvangen, toen hij Frankrijks bodem betrad; hoe met ovatie op ovatie, dat de grond er van dreunde, begroet, toen hij in Pargs kwam' En thans? Wolken, al veel grooter dan een mans hand, vertoonen zich tegen hem onheilspe) lend aan den horizon. Het begint over zijn gevoerd regeeringsbeleid al klachten te regenen. De economische desorganisatie is geweldig, het herstelwerk vorflert zoo goed als niet, de zuivering gaat een slakkengang, zoo murmureert men al luider en luider. Bij zijn terugkeer werden hem uitgebreide bevoegdheden gegeven. Men schijnt er nu reeds spijt van te hebben Men beschuldigt hem, dat hij naar de dictatoriale macht staat Men schuift hem in de schoenen, dat hij evenals de Napoleons, de eerste ste in 18O0 en 1802 en de derde in 1851 en 1870 door een volksstemming de absolute macht voor zich wil verwerven. Het verwondere dan ook niemand, dat zijn regeeringsvoorstel in de raadgevende vergadering met overweldigende meerderheid werd verworpen. Al behoeft De Gaulle daarom ztjn regeeringsfunctie niet neer te leggen — want het is slechts een raadgevend lichaam, dat hem de nederlaag bezorgde — toeh gaan zijn roem en gezag al danig tanen Hoe lang zal de groote verandering ook hier nog op zioh laten wachten? Noemt de namen van Mussolini, Goring, Goebels, Himmler, Seys Inquart en die van nog a! zoovele anderen en gij wordt herinnerd aan verleden en vergana grootheid.
Welk een voorrecht, dat bö al de veranderingen, welke elke tijd in het bijzonder de onze, ons te aanschouwen geeft, er één troon is, die vast en onbewogen staat dat bij al de wisselingen er één is, bij Wien geen verandering of schaduw van ommekeer is. Gisteren en heden en in der eeuwigheid is Hij dezelfde. Wie het in deze kommervolle tijden aan wijsheid ontbreekt, wende zich tot Hem. De Heere richte onze harten tot Hem opdat wij van Hem een onbewegelijk koninkrijk mogen ontvangen en opdat wjj Hem achteraan kleven om te ervaren, dat Hij een krachtige 'hulp is in benauwdheid en eene vaste en veilige toeverlaat is, ook als alles wijkt en wachten?
iVlet een kort overzicht over den toestand van enkele landen gaan wij ons artikel ditmaal besluiten. Wij beginnen daartoe met het naburige België. Aldaar zijn de oude Kamers, zooals deze in 194C waren samengesteld, direct na de bevrijding weder bijeengeroepen, In één der laatste zittingen werd de Konings-quaestie, welke groote veruetldheid oi, utr de EeJgen brengt, behandeld. In beide Kamers werd aangenomen, dat de Koning, ' die nog steeds buiten België verkeert, niet op den troon mag terugkeeren, alvorens het Parlement dit goedkeurt. Tengevolge van dit verschil zijn de R.K ministers uit het kabinet getreden Minister-president Van Acker is er in geslaagd de opengevallen plaatsen weder bezet te krijgen De volgende week zal hij met een volledig ministerie voor het Parlement verschijnen om er eene regeeringsverklaring af te leggen De verdeeldheid zal daarmede «el niet ten einde zijn. De meeste roomsch-k^fholieken* toch kiezen partij voor den koning, terwijl de liberalen, socialisten en communisten, hoewel de een scherper dan de ander, zich er tegen verzetten, dat de Koning den troon beklimt.
In Groot-Brittannië zijn onder minister-president Attlee de socialisten thans aan het bewiTrid gekomen. Er kon een zuiver socialistisch kabinet gevormd worden oaar de socialisten met een over weldigende meerderheid uit de stembus zijn gekomen. Over de regeeringsplannen, die zeker in socialistische richting zullen gaan, is we! het een en ander medegedeeld maar daarover kunnen wü öeiei schrijven, als op 15 Augustus de troonrede is uitgesproken. Het za; er in het vervolg in het Engelscnc Parlement nog wel eens warm toe gaan. Daarvan leverde de eerste zitting, waarin de president verkozen werd, een voorproefje Churchill werd bij zijn komst tei vergadering met een lied door zijn partijgenooten verwelkomd. Onmiddellijk werd deze demonstratie beantwoord door de socialisten Ook dezen schraapten hunne kelen en hieven een hunner strijdliederen aan. Het is opmerkelijk, dat de overwinning der socialisten in Sovjet-Rusland door de pers maar vrij koeltjes is begroet. Bij alle overeenkomst is er een groot verschil tusschen het socialisme in Engeland en het communisme van Sovjet-Rusland. Beide hebben hun eigen type, beide ook hun onderscheidene landsbelangen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 augustus 1945
De Banier | 4 Pagina's