Ter herdenking van Dr. Maarlen Luther
Het was kort geleden 400 jaren geleden, dat Luther stierf. Door biizondeie omstandigheden moes. ten wij in gebreke blijven om dat feit in ons blad te gedenken. Mu wij daar de gelegenheid toe hebben, wcnschen wij dit alsnog te doen. De groote wonderen, welke God de Heere in dezen man heeft willen verheerlijken, zijn te groot dan wij ze, nu daar alle aanleiding, voor is, niet zou. den gedenken.
Uit arme ouders geboren aioest hij als een jeugdige knaap het b-food bij den weg als liederen, zanger verdienen, Het was ter ge. legenheid, dat hij eens aan de deur van een rijke dame zong, dat deze zich over hem ontfermde, hem in haar huis opnam en er voor zorgde, dat hem een wetenschappelijke opleiding gegeven werd.
Wondere beschikking Gods! Alzoo werd hij als een tweede Mozes, die aan Farao's hof zijne opvoeding genoot, mede bekwaam gemaakt voor het groote werk der Hervorming, waartoe God hem roepen zou.
.. Doch zijne wetenschappelijke opleiding zou hem tot geenerlei nut, zelfs tot groote schade ge. weest zijn, als de Heere zich zijner wet ontfermd had en zijne ziel mej, de kracht der genade bezocht had.
De genade was het, die hem zou maken, tot wat hij werd de groote Hervormer. Die genade verlichtte zijn ziel, voerde hem tot het licht van Gods Woord, deed hem met Rome en haar dwaalleer breken en gaf hem in Worms te spreken: Hier sta ik, ik kan niet anders. God Almachtig helpé mij Door die genade werd hij. hetgeen Calvijn van hem schreef, een groot dienstknecht Gods.
Treffend toch is Calvijn's getui. genis aangaande Luther, toen hij aan Bullinguns eenmaal schreef: „Al ware 't dat Luther mij een duivel noemde, zoo zal ik hem nochtans die eere geven, dat ik h^m .erken voor een ^root dienstknecht Öeds." ' ' •
Inderdaad een groot dienst, knecht Gods dat was hij. Hij werd verwaardigd om het vaandel der waarheid tegenover de vreeselijke dwaalleer ^an het Pausdom om. hoog te heffen en heeft zich ge. laten en blijmoedig de haat en de vervolging van Rome willen geti oosten, welke zij tegen eiken prediker van de leer der vrije gbnade inzonderheid tegenover Luther aan den dag legt.
Vele geschriften zijn van zijne hand tot ons gekomen, waaronder zijn geschrift: „Het rechtvaardigend geloof verklaard en bevestigd in eéne Verhandeling over Paulus brief aan de Galaten" wel een bijzondere plaats inneemt
Bunjan schrijft er in zijn Bekeeringsgeschiedenis het navolgende van: „God in wiens macht al onze dagen en wegen zijn, liet mij eens op zekeren tijd in de hand komen een boek van Miitinus Luther, zijnde bi; ne uitlegging van Paulus Brief tot de Galaten en zoo oud dat het bijna met stukken wegviel, aU ? k het maar verieggen wilde. Met dit boek zoo oud !ils het was, was ik wonder in mijn schik; want ik vond, zoo. dra ik het maar een weinig had ingezien, mijn staat in zijn onder, vinding zoo breed en zoo wjjdloo. pig verhandeld, of zijn bwï'ii uit mijn hart geschreven was ge. ^j^-gest Dit deed mij vreemd aan; ^g^j jjj hjeid het daarvoor, dat ^gze man niets weten kon van ^en staat der tegenwoordige christenen, maar noodzakelijk nicest schrijven en spreken van de voorgaande dagen. Daarenbo. ven haalde hij in dat boek op het deftigste uit, den oorsprong van deze verzoekdag, nameli.jk lastering, wanhoop en dergelijke, aanwijzende dat de wet van Mozes, zoowel als de Duivel, dood en hel, grootelijks hun hand daarin hadden, 't welk mij het eerst vrij wat zeldzaam voorkwam, maar met overdenken, en nauw acht te geven, bevond ik dat het waar was. Maar van bijzonderheden te spreken, is mijn voornemen niet; dit dunkt mij moet ik hier even. wel ronduit zeggen, dat ik dit boek van Doctor Martin Luther Over de Galaten stelle (uitgeno. men de Heilige Bijbel) bovenal de boeken, die ik ooit gezien heb, als 't meest bekwaam zi, jnde voor een gewonde conscientie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1946
De Banier | 4 Pagina's