De Protestantsche voorstellen aangaande Nederlandsch-Indië
Zondagmiddag heeft minister Logemann het standpunt der Regeering inzake J^Iederland en Indië bekend gemaakt. Toen werd gelijktijdig te 's Gravenhage, Batavia, Londen en Washington een verklaring van de Nederlandscbe Regeering gepubliceerd, waarin de basis voor de besprekingen, welke te Batavia gevoerd zullen worden, werd bekend gemaakt.
Wij betreuren het, dat zulk een uiterst belangrijke mededeeling door de Regeering op den dag des Heeren beeft plaats gevonaen. Waarom moest deze dag zoo jammerlijk misbruikt worden? Welk een droevig voorbeeld heeft üe Regeering daarbij over ons volk geboden! Hoe gaat het ten onzent van kwaad tot erger. Wat de.redevoering, welke de minister hield, aangaat, de beperkte plaatsruimte laat niet toe, dat wij haar in haar geheel aan onze lezers wedergegeven, toch kunnen wij niet nalaten, omdat deze zaak van uiterst groot belang zoowel voor Nederland als Indië is, de hoofdzaak der Regeeringsmededeeling ter kennis van onze lezers te brengen.
De hoofdregels, waarnaar de Regeering de quaestie Indië geregeld wenscht te zien luiden als volgt:
1. Er zal zijn een Gemeenebest Indonesië, deelgenoot in het Koninkrijk, samengesteld uit landen met uiteenloopende graden van zelfregeering.
2. Er zal ingesteld worden een Indonesisch burgerschap voor allen die in Indonesië geboren zijn. Nederlandsche en Indonesische burgers zullen bevoegd zijn tot het uitoefenen van alle burgerschapsrechten in alle deelen van bet Koninkrijk.
3. De inwendige aangelegenheden van het Gemeenebest Indonesië zullen door de eigen organen van dat Gemeenebest zelfstandig worden geregeld, waarbij voor het Gemeenebest als geheel wordt gedacht aan een op democratische wijze samengestelde volksvertegenwoordiging, derhalve met een substantieele Indonesische meerderheid, een ministerie samengesteld in politieke harmonie fnet de volksvertegenwoordiging en een vertegenwoordiger van de Kroon als Hoofd van de Regeering.
4. Ten einde in staat te zijn om de plichten na te komen, die art. 73 van bet Handvest der Vereenigde Volken op het Koninkrijk legt, zal de . vertegenwoordiger van de Kroon onder verantwoordelijkheid van de Regeerin.g van het koninkrijk met enkele bijzondere bevoegdheden bekleed zijn ter v»lBarborging van fundamenteele r»chten, van goed bestuur en gezonde financiën. Hij oefent deze bijzondere bevoegdheden alleen uit indien deze rechten en belangen worden aangetast. 5. De constitutie, waarin de vorenbedoelde structuur zal zijn vervat, zal waarborgen bevatten ten aanzien van fundamenteele rechten als godsdienstvrijheid, rechtsgelijkheid, ongeacht geloof en ras, bescherming van persoon en goed, onafhankelijkheid der rechtspraak, bescherming van de rechten van minderheden, vrijheid van onderwijs, vrijheid van meening en meeningsuiting. 6. De centrale organen, , ; die functies uitoefenen voor het' gebeele Koninkrijk, zullen worden samengesteld uit vertegenwoordigers van de rijksdeelen. Gedacht is aan een Rijkskabinet samengesteld uit ministers uit alle rijksdeelen en aan een rijkswetgeving, die de instemming behoeft van de volksvertegenwoordigingen der onderscheiden rijksdeelen.
7. Na de inwerkingtreding van de bovengenoemde constitutie zal de Nederlandsche regeering de spoedige toelating bevorderen van het Gemeenebest Indonesië afs iid van de U.N.O.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1946
De Banier | 4 Pagina's