Staatkundig Gereformeerd
V
In voorafgaEinde artikelen hebben wij, met onwederlegbare bewijzen gestaafd, klaar aangetoond, dat de S.G.P geen ijdele droombeelden najaagt, gelijk de revolutionnairen van allerlei gS- Öing zulks doen.
Met het volste recht kunnen wij dan ook staande houden, dat kwaadgezinde tegenstanders niets dan schandelijke laster over de S.G.P. uitgieten als zij beweren dat, hetgeen de S.G.P. voorstaat, onuitvoerbaar is.
De geschiedenis toch leert het tegendeel. : - ' Wat beoogt de S.GP.-met haar beginsel en haar streven?
Niets anders dan dat de Overheid het land onvoorwaardelijk naar Gods Woord en Wet zal regeeren.
Welnu. Dit is uitgevoerd. Koning David heeft h»t s'ed.aan. Zoovele godvreezende Richters voor hem en zoovele godzalige Koningen na hem hebben zulks in Gods genade mogen doen. Ook godvruchtige Keizers in het tijdvali van de oude christelijke kerk hebben het mogen doen. Evenzeer hebben vele Vorsten en Prinsen, die den Heere vreesden, in de dagen van de gezegende Hervorming het uifgevot-rd.
In het eigen land is overeenkomstig artikel 36 der onverkorte aloude Nederlandsche geloofsbelijdenis, hetwelk het beginsel der S.G.P. is, lang« jaren geregeerd.
Het was toen de gouden eeuw uit heel onze volksgeschiedenis. Welk een groote bloei kende toen het kleine Nederland! Daar was een ongekende welvaart 'onder al de rangen en standen des volks! Nederland stond toen in ^lles als een eerste onder de rij der volkeren. Niemand verwondere zich daarover.
Waar de - Mlerhoogste, de ïleer zelf met zijn Gunst is, - daar is toch alles.
Toen de Heere eenma.a'. zoo zichtbaar met ons volk optrok, toen was er alles.
Toen was er macht, want waar de Heere is, is macht. Een klein hoopske geuzen vermocht toen het zoo machtige Spanje in het stof te doen bijten en Rome's vreeselijke inquisitie de tanden uit te breken, ja, het vermocht een vrij bloeiend Nederlandsch geraeenebest in het leven te roepen; hetwelk algemeen als het wonder' der toenmalige eeuw beschouwd werd.
Toen was er vrede, want waar de Heere in Zijn gun.^ verblijft, is vrede. Met welk een onuitsprekelijken vrede in het hart hebben meermalen de martelaren toen brandstapel en schavot beklommen. Men roepe zich slechts onzen eersten martelaar Jan de Bakker voor den geest. Met welk een blijdschap en vrede heeft hij niet op de brandstapel den 31sten Psalm mogen zingen. Elke toeschouv^er kwam er van onder den indruk. Elk sprak daar straks over in den lande.
Toen was er gebed; want waar de Heere woont, stort Hij den geest der genade en der gebeden uit. Welk een machtig wapen is het rechte gebed. Zegt Gods
Woord daar niet van, dat het gebed des rechtvaardigen veel vermag? Toen was men, naar betrouwbare geschiedschrijvers ons melden, in Engeland en Frankrijk meer bevreesd voor Nederlandsch biddagen dan voor heel haar leger en vloot.
Toen was er geloof, want waar de Heere met Zijn Gunst verblijft, daar wordt de kracht van dat geloof, hetwelk door de liefde werkt, ervaren. Dat geloof toch oefent gerechtigheid, overwint koninkrijken en sluit zelfs de muilen des leeiuwen-'toe.
Toêh was er voorspoed en welvaart onder al de inwoners in den lande, want waar de Heere Zijne voetstappen zet, druipt het al van onwettigheid. 'Toen was er Goede hnlp voor de behoeftigen, overvloedige steun voor de economisch zwakkeren. Gansch anders dan thans, •waar de ouden van dagen en de invaliden en al de anderen, die door de verzekeringswetgeving ondersteund worden, met een luttel bedrag naar huis worden gezonden, die meermalen ten eenen male bij de schrikkelijke duurte onzer dagen ontoereikend voor het allernoodzakelijkste levensonderhoud is. Neen, neen, de S.G.P. wil geen luchtkasteelen bouwen. Zij beoogt krachtens haar beginsel overheid en onderdanen terug te roepen tot de gehoorzaamheid aan Gods Woord en Wet.
De nood is thans hoog geklommen, de financiën des lands verkeeren in een hoogst desolaten toestand. De belastingen en de vorderingen, welke straks door de verhiogensaanwas-belastingen en andere belastingen geheven zullen worden, zullen zwaar op ons volk drukken. Bovendien hebben tallooze personen door verwoesting en inundatie zeer groote schade geleden, ja, zijn velen hunner als tot den bedelstaf gebracht. Ons land is voor een groot deel leeggeplunderd. Wij zijn een arm volk geworden. Hier helpen geen laprniddelen.. Tevergeefs zal mren daartoe de toevlucht nemen. Dit alleen kan baten, als men onvoorwaardelijk tot den Heere en Diens inzettingen wederkeert. Dat is het eenige redmiddel, waar tenslotte alle Nederlanders voor hun ziel en hun lichaani wel bij zullen varen en •waarbij ook alle maatschappelijke nood van wien dan ook gelenigd kan worden. Daartoe roept de S.G.P. nu een ieder in haar strijd op. Daarvoor beoogt zij, klein e» zwak in haar zelf, met den onmisbaren zegen des Heeren, ons volk op te wekken.
Zoo er de H'eere in zijn Gunst aanwezig is, dan is er alles. Wie er .toe verwaardigd mag worden den Heere in~al Zijne wegen te kennen en ook in het bangst g-evaar op Hem te hoopen, komt niet beschaamd uit. De Heere toch is een Belooner dergenen, die Hem zoeken. Wie Hem eeren, die zal Hij ook eeren.
Voorwaar, de S.G.P. jaagt geen hersenschimmen na. Zij, streeft naar uitvoerbare zaken. Zij wenscht dat de Overheid , , Gods Wet zoowel de eerste als de tweede tafel der wet tot richtsnoer voor haar Regeeringsbeleid zal stellen. En dit is geschied en dit is uitgevoerd. Zoowel onder het oude volK van Israël, als in het tijdperk van de eerste christelijke kerk, alsook in de dagen der Hervorming hier te lande en elders.
En telkens en telkens als "zulkfl geschiedde, was het den volkereï tot grooten zegen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 april 1946
De Banier | 4 Pagina's