Steeds meer onder voogdij van Vadertje Staat
Onze huidige Regeering drijft ons steeds mee in 'n hoek waarin het ons kwalijk zal vergaan. Daaraan valt niet te twijfelen. Het wetsontwerp tot voorbereiding van de vaststelling van een Nationaal Welvaarfsplan kan een ieder daarvan ten stelligste over. tuigen.
In de Memorie van Toelichting tot dit wetsontwerp wordt een nadere verklaring ge.c; even over de taak, welke volgens opvatting der Regeering de overheid op 4; cononiisch terrein op den langen duur heeft te vervullen. In dat stuk, hetwelk door niet minder dan negen minister onderteekend is, lezen wij dienaangaande het navolgende:
„Moet de Overheid zich geleidelijk terugtrekken tot een oogenblik is bereikt, waarop het economisch proces zich weer vrijwel geheel volgens zijn eigen wetten, zonder leidend ingrijpen van den Staat zal voltrekken, of dient ook na de liquidatie der tallooze noodmaatregelen van Overheidswege bewuste leiding aan het economisch leven te worden ge. geven?
Het is niet twijfelachtig dat het laatste geboden is." Een ieder kan uit deze Regeeringsverklaring niet anders op. maken, dan dat de tegenwoordige Regeering, zoo zij aan het bewind blijft, voornemens is blij. vend aan het economische leven leiding te geven. Dat beteekenf: dat wij nog steeds meer ambtenaren en bureaux met al de jam. meren, die daaraan verbonden zijn, zullen bekomen. Het 'S zeer te vreezen, dat fraude, omkooping, geldsmijting en vriendjespo. litiek nog weliger zullen bloeien dan thans reeds het geval is. Heel het economisch leven drei.gt bovendien steeds meer onder voogdij van Vadertje Staat te komen. Dat kan niet anders dan funest werken.
Dat de Regeering in den huldigen noodtoestand ten aanzien van het economische leven maat. regelen treft en daarbij een zekere leiding geeft, is te verstaan en ook nog te billijken, doch dit behoeft allerminst daartoe te lei. den, dat het economische leven straks geheel onder voogdij van den Staat gezet wordt. Dit moge een lievelingsdenkbeeld van tie Partij van den Arbeid zijn, maar ons volksbelang wordt er in hooge mate mede geschaad, als heel het economische leven in de boeien van den Staat wordt ge. slagen en elke komende regeering het bedrijfsleven naar eigen inzicht geheel willekeurig kan ringelooren. Dat leidt noodwen. dig tot den ondergang van het z(io noodzakelijke particuliere initiatief en fot verstarring van heel het bedrijfs- en zakenleven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 1946
De Banier | 4 Pagina's