Protestanten
STEMT NO. 1 VAN LIJST 8,
DIE DER S.G.P.
Wat ik sa aanbevelen, kan een volstrekte aanbevelinu lijden. Ik kom tool) bij u aanbevelen geen particuliere opinie van dezen of g«nen, maar het eenparig' iievoelen van alle oude s> ereformeerden. Dat f; evoelen kwam oj) de vermaarde Synode van Dordrecht in den jare 1618 en 1019 tot uitdrukking. Aldaar waren toen ten tijde de afgevaardigden van vrijwel alle gereformeerde kerken in Europa bijeen. Met grootceen stemmigheid. ja, met eenparige steftimen hebben dezen verklaard, dat artikel B6 der Nederlan.'sehe geloofsbelijdenis een juiste korte weergave van de plichten van overheid en onderdaan inhield, zooals Gods VVöord die in den breede bevat.
Dat artikel nu is het uitgangspunt voor de politiflke gedragswijze van de S.G.P. Om dat artikel hebben gereformeerden van allerlei verschillende kerken zich in de S.G.P vereenigd Daardoor is de S.G.P. onderscheiden van alie andere politieke partijen ir Nederland. De andere partijen hebben dit artike' in haar onverkorten vorm niet willen aanvaarden. Zij hebben er stichtelijk voor bedankt om onder dat beginsel op te trekken. Zij spreken wel veel over eenheid, zij geven daar wel hoog van op In de waarheid willen zij echter geeL eenheid, zooals de gereformeerden van alle Europeesche landen eeninaal één en vereenigd waren in de aloude gereformeerde belijdenis. Daar passen zij voor Want aanvaarden zij die eenheid, dan was het niet meer mogelijk, dal zij met Rome onder een deken sliepen. Zooals de rechts protestantsche partijen zoo langen tijd gedaan hebben, daar zouden zij ook fier en frank voor de Protestantsche beginselen moeten opkomen, dan zouden zij tevens de jacht naar macht vaarwel moeten zeggen on dan was het g.eknoei en gekonkel louter om belangen en baantjes ten einde.
Artikel 36 in haar onverkorten vorm zet toch het beginsel, dat naar den Woorde Gods is, voorop. Het vordert, dat overheid en onderdaan zich zonder eenig beding of uitzondering aan de uitspraken van Gods Woord zullen onderwerpen. Het eischt, dat de overheid in absoluten zin des woords zich naar Gods inzettingen en rechten zal gedragen Dit wil het verwaterde christendom — waarover mr. Groen van Prinsterer reeds in zijn tijd zulke bittere jammerklachten aanhief — niet
Veel eerder lastert men in die kringen, dat de handhaving van artikel 36 inquisitie met haar mede brengt, ja, dat het onverkorte artikel een uitvloeisel van den Roomschen zuurd.esem is. Zoo bekladt men onze gereformeerde voorouders, die in hun strijd tegen Rome het vuur van den brandstapel en het zwaard van het schavot niet hebben gevreesd en zich zoo zeer tegen Rome's tyrannie en beginsel verzet hebben, dat zij liever huis en have, goed en bloed veil badden dan zich onder Rome's juk te stellen.
Ook is het niets dan lage laster als het zoo wordt voorgesteld, dat met handhaving van het ongewijzigde artikel 36 de vrijheid siecht gediend zou zijn. Onze gereformeerde ouderen hebben toch immer de vrijheid van de coasciëntie als één hunner hoofdbeginselen met alle kracht voorgestaan. Toen zij de teugels van het kwaad in handen hadden werd Nederland in heel Europa als het land der vrijheid geprezen, al werd er dan volstrekt niet die openlijke godslastering on die vreeselijke ongebondenheid geduld, welke onzen tijd evenzeer kenmerken. Want het is meer dan ontzettend wat onze dagen ons op dat gebied te aanschouwen geven. Dat is werkelijk Gode tergend. Dat brengt de zwaarste -oordeelen met zich mede.
Artike] 36 roept in haar onverkorten vorm heel het volk, hoog en laag, op, tot gehoorzaamheid aan Gods Woord. Ook dat doel staat de S.G.P. in haar program en streven voor oogen. Daarvoor spant zij zich in. Daarvoor voert zij haar gewenldigen strijd. Zij staat daarbij geheel alleen. Zij doet dit alleen geheel tegen den stroom van onzen tijd in Daarste beteeken is, dat het protestantsche karakter onzer - natie bewaard blijft. Rome wil dit wei niet, maar elke echtgeaarde protestantsch belang, waarvoor de rf.G.P. opkomt. Elke protestantsche 'kiezer worde daarvan eens doordrongen. Het is toch voor alle protestanten van de irrootste beteeken is, dat het protestant.sche karakter onze natie bewaard blijft. Rome wil dit wal niet. maar elkt' echtgeaarde protestant moet dit persé wel willen. Men betone ook in het uitbrengen van zijn stejii. dat men een kind der" Hervorming, en zoon der gezegende Reformatie is Tegen het .steeds meer en meer opdringen van Rome mogen de protestanten een vast aangesloten front vormen; gelijk de S.G.P. dit nu al jaren gedaan heeft. Protestanten, daar dreigt voor U een gevaar, zelfs een groot gevaar voor Uw beginsel, voor l'w zaken, voor Vw bestaan. Daarom aarzele geen van ü protestantsche kiezer om straks op no. / wan V}M 8, op Ds. P. 7, andt Ned. Herv. predikant te Delft zijn stem uit te brengen, daarmede zijn het protestantsche beginsel en het protestantsche i)''lang zeer gediend.
P v. d. MEÜLEN,
Penningmeester van het Koofdbestunr der S.G.P.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 1946
De Banier | 8 Pagina's