Een merkwaardige verklaring
Volgens het dagblad , , De Gelderlander" legde het CH. Statenlid Mr. J. Doornbos in de Statenvergadering van Gelderland op Woensdag 3 Juli. een hoogst merkwaardige verklaring af. Genoemd Statenlid sprak er toen zijn groote ontstemming over uit dat de twee grootste partijen namelijk de Partij van den Arbeid en de Katholieke Volkspartij ten aanzien van de zetelverdeeling bij de verkiezing van de Gedeputeerden tot een gemeenschappelijk accoord waren gekomen en dat dit ten koste van de Protestantsch Christelijke groepen was geschiedt. Na een vijfjarige dictatuur van personen — zoo merkte hij daarbij op — zullen wij^ op deze manier onder de dictatuur van partijen komen te staan. Hij kon dit allerminst democratisch vinden.
De heer IJsselmuiden (lid van de Katholieke Volkspartij) sloeg in dit debat den spijker op den kop, als hij den heer v. Doornbos onder meer ten antwoord gaf, dat de Protestantsch-Christelijke partijen gedesillusioneerd waren in het samengaan met de Partij van den Arbeid en de Katholieke Volkspartij.
Inderdaad, de Christelijk-Protestantsche partijen, met name de A.R. en C.H. zijn eene desillusie rijker geworden. Geen wonder dat dezen zich teleurgesteld en bedrogen gevoelen door de R.K. aan wien zij jaren lang getrouw op allerlei wijze handen spandiensten hebben bewezen. De A.R. en de CH. hebben nu den tijd er eens over na te denken, hoe zij door de R.K. voor de hun zoo getrouw bewezen diensten beloond zijn geworden. Het is wel heel hard, als men het moet beleven, dat men eerst het R.K. paard mee heeft helpen optuigen en daar dan een leelijke trap van krijgt. Dien trap hadden de A.R. en CH. zich kunnen besparen. Zij zijn er in de achter ons liggende jaren genoegza& m door de SG.P. voor gewaarschuwd. Zij hebben er echter nooit naar willen luisteren. Zij moeten de gevolgen van hun houding nu dan zelf maar dragen. En dat die gevolgen voor de A.R. en C.H. nu juist niet bijzonder aangenaam zijn, bleek wel heel duidelijk uit de houding, welke de heer Doornbos in de Geldersche Staten aannam. Zijn houding was als die van één, die erge kiespijn heeft. Hij mag zich er echter mee troosten dat hij onder de A.R. en de C.H- niet de eenige is die thans aan een hevige politieke kiespijn lijdt-
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juli 1946
De Banier | 4 Pagina's