HET DAGBLÜD „TROUW"
en de Heiliging van des Heeren dag
Wij lezen in de „Kamper Kerkbode" van de hand van Ds. G. Visée, onder het hoofd , , Onze Christelijke Pers", het volgende artikel: z
„Toen onlangs Churchill op den dag des Heeren een bezoek aan het paleis Soestdijk gebracht had, kregen , wij prompt op Maandagavond in „Trouw" in woord en beeld een getrouwe reportage van dat Zondagschgebeuren. Ik denk er geen oogenblik aan me te bemoeien met. de particuliere aangelegenheden van den heer Churchill, of de particuliere aangelegenheden van onze Prinselijke Familie, hoezeer ik het betreur, dat ten paleize Soestdijk de dag des Heeren bij voorkeur schijnt gebruikt te worden voor radio-reportage en radio-uitzendingen. Hoe heerlijk zou het zijn als we wisten, dat ook , , de eersten van den Staat, die den onderzaat naar Gods wijze wet zijn ten schild gezet" op den rustdag naarstig zouden komen tot de gemeente Gods! Maar dat is nu eenmaal niet oo.
Maar dat Trouw er des Zondags haar correspondenten op uitstuurt of van den Zondagsdienst van andere correspondenten gebruik maakt, om ons Maandagsavonds te x vergasten op dat Zondags-nieuws - dat vind ik wèl erg. De hoofdredacteur van dat blad, Dr. J. A. H. J. S. Bruins Slot, zoo pas mede door onze stemmen gekozen tot lid van de Tweede I^mer der Staten-Generaal, zal straks bij de Regeering des Lands, overeenkomstig het Antirevolutionnair Program, hebben te pleiten voor de bevordering van de Zondagsrust. Doet hij dat niet, dan verzaakt hij-zijne roeping. Is hij voornemens dat wèl te doen, dan geve zijn blad het goede voorbeeld. Of vergast Trouw ons op dat nieuws ter wille van de vele Trouw-lezers, die het mèt den dag des Heeren niet zoo nauw nemen en die het blad om financieele redenen graag wil behouden? . Hetzelfde blad ruimde voor den voetbalwedstrijd ? Iolland-België ongeveer anderhalve kolom in".
Wij hebben aan het artikel van Ds. Visée weinig toe te voegen. Als wij op het groote verval, dat zich bij de Antirevolutionnairen al sedert langen tijd openbaarde, wezen, schreef men zulks van die zijde meermalen toe aan unfaire drijfveeren en kwalificeerde men het niet zelden als verdachtmaking en laster, ook al brachten wij niets dan de zuivere waarheid naar voren. Het is ditmaal geen S.G.P, -er, maar een Antirevolutionnair, die het groote verval constateert. Wat zal men er in het A.R.kamp nu van zeggen? Zal men er nu ook weer een voorwendsel voor bij de hand hebben? Allicht komt men ook thans weer met het een of ander vijgeblad aandragen, gelijk dat zoo menigmaal het geval was, als wij, gelij-k ook nu Ds. Visée, op de over- ^tteding van Gods geboden van A.R.zijde wezen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 augustus 1946
De Banier | 4 Pagina's