CORRESPONDENTIE
K, te S. vraagt ons, of wij het niet uitengewoon ergerlijk vinden, dat een Brabantsche burgemeester zich' aan smokkelhandel heeft schuldig gemaakt en of wij niet van oordeel ijn, dat deze magistraaispersoon behoorlijk gestraft moet worden,
^^^ antwoorden op deze vraag, dat ^ij het niet alleen buitengemeen erggrlijk vinden, maar ook als een be-^^^ beschouwen dat het verderf der corruptie in onze dagen ver is doorgedrongen en wij van oordeel zijn, dat deze persoon, die de gewichtige functie van burgemeester bekleedde, voor zijn wangedrag een voorbeeldigg afschrikwekkende straf behoort te bekomen en het door den rechter geenszins als een motief van verontschuldiging voor zijn zoo ernstig vergrijp in aanmerking mag genomen worden, dat hij — zooals nu reeds in sommige dagbladen vergoelijkerwijs wordt geschreven — het hoofd van gene gemeente was, waarin vrijwel alle inwoners smokkelden.
, v/ . i-. TJ , i ^• ^^ ^•'^-®^®lt ons de vraag of ons r®®^^ bekend is welke persoon als burgemeester van 's Gravenhage ^*^.^* benoemd te worden eri of deze persoon mogelijk een R.K, is.
Ons antwoord daarop luidt, dat de naam van den te benoemen burgemeester ons onbekend is, als ook dat f'', '^. verschillende dagbladen aller, lei gissingen over den toekomstigen burgemeester van den Haag de ronde hebben gedaan, maar dat uit die gissingen niets met zekerheid valt af te leiden.
Wat de vraag aanbelangt of de aan. staande Burgemeester een man van R.K. huize is, daarop luidt ons antwoord, dat zulks ons voorshands niet aannemelijk voorkomt. Dit zou een slag in 't aangezicht van de Haagsche bevolking zi, n, welke voor het over. groote deel uit Protestanten bestaat. Dit zou de brutale R-K. aanmatiging gekroond zijn. Maar, geachte heer W, , indien er wel ee - R.K. in den Haag tot burgemeester benoemd mocht worden, dan moet U daar toch niet al te vreemd van opkijken. In Arnhem is dit ook gebeurd. En ook aldiaar was de bevolking voor verreweg het grootste deel Protestants. De R.K. zetten „ , , «^ ^lles op om ons land te verroomf^^n en zi, n van een • burgemeest^rsamb met vies Bovendien zijn zi, ^^ brutale aanmatiging moeilijk te overtreffen. Sedert de dagen der cof^f ^ ^'^l ^^ «^eeds brutaler en brutaler in hunne eischen geworden.
H. te U richt tot ons de vraag of er wel afdoendie zekerheid bestaat, dat de heer de Boer als lid van de Commissie-Generaal is heengegaan, enkel en alleen, omdat de Regeering is afgeweken van de oorspronkelijk door haar gestelde voorwaarden.
Wij kunnen op deze vraag antwoorden, dat daarover niet ' de minste twijfel behoeft te bestaan. De heer de Boer zelf toch, heeft zich daarover uitgelaten in een zin, die aan duidelijkheid niets te wenschen over laat. Hij verklaarde toch bij zijn aankomst in Nederland, daarnaar gevraagd: „Mijne meening is, dat niet afgeweken had^ moeten worden van de oorspronkelijk door onze regeering gestelde eischen. Er bleef voor mij geen andere keuze dan heen te gaan".
Mij dunkt duidelijker en meer afdoende had het moeilijk gezegd kunnen wordlen, zoodat wij achten, dat deze vraag thans wel naar genoegen tan den vragensteller beantwoord is geworden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 april 1947
De Banier | 8 Pagina's