Buitenlandsch Overzicht
Daar is maar een weg tot gelukzaligheid en die loopt door het dal van ootmoed en boetvaardigheid, eeft eenmaal een Kerkvader gezegd. Christus sprak: Ik zeg U, indien gij u niet bekeert, zoo zult gij desgelijks vergaan. Lieden, die in het dal van ootmoed en boetvaardigheid verkeeren, ontmoet men in onze jammervolle dagen echter maar weinig. Zij zijn van lieverlede 'n zeldzame parel geworden. Lieden, die eene bekeering van noode hebben, zijn ook al schaarsch aan te treffen. elen toch achten zich bekeerd, onder dat zij ooit een bekeering van noode gehad hebben, Hooge bekeerde menschen echter, die volstrekt geen dagelijksche bekeering behoeven, zijn niet zeldzaam. Ach, hoe klein is op de groote massa der enschen dat getal, dat in geest en waarheid met den Profeet bidt , , Heere, bekeer mij, dan zal ik bekeerd zijn" en dat met den Apostel gegrepen, jaagt naar het wit tot den prijs der roeping Gods, die van boven is in Christus Jezus.
En dat •• dezon tijd> vv'ia-in .T ZOO veel reden is om in de valleien van ootmoed en boetvaardigheid te verkeeren, en er zooveel is dat ons tot een waarachtige bekeering vermaant.
De tijd, waarin wij leven, is er toch één om er benauwd en bang bij te worden. Denk maar eens, wat er in deze dagen al voor vreeselijks in Texas-City in Amerika is voorgevallen. In een oogenblik tijd werd daar een ganschc stad verwoest, erger dan er een in Europa tijdens den oorlog door de ergste bombardementen is verwoest geworden. In een schip, dat met nitraat geladen was, had daar een ontploffing plaats. Het eene oogenblik verkeerde de stad nog in haar gewonen doen en het volgende stond zij op hare fundamenten te schudden en stortte een groot deel er van in puin terneer en was er in heel de stad geen huis meer. dat niet min of meer beschadigd was, In een seconde tiids gingen tal van menschen. gezond en wel, de eeuwigheid in. Direct reeds na de o'^tploffinö had men in een kort tijdsbestek 500 lijken te bergen, terwijl, zoover men thans kan nagaan het aan+al gewonden tusschen de 2000 en 3000 beloont. Groote branden braken er uit. Twintig groote tanks, elk met een m'Hiioen liter petroleum, vatten vuur. De brandweer stond tegen deze en zoovele i andere branden fJeheel machteloos. En nog steeds komen er bij het graven en opruimen van onder het puin der ineenfJestort.3 huizen lijken te voorschijn. Wij hebben hier een voorbeeld van de geweldige verwoestircfen, welke met de moderne ontplofbare stoffen in een oogwenk tijds kunnen aangericht worden en hoe vele menschenlevens daarbij op het onverwachts ten slachtoffer kunnen vallen. Hoevelen toch zullen er in Texas-City door den dood op het allerplotselings overvallen zijn! Hoe velen zullen er gansch onvoorbereid de eeuwigheid zijn ingegaan! Een tweede voorlbeeld van de verwoestende kracht van de ontplofbare stoffen van onzen tijd levert ons Helgoland, Op dat eiland werden, dezer dagen door middel van die stoffen alle ijzersterke en bomvrije militaire installaties benevens de onderaardsche tunnels en de duikbooten kazemat opgeblazen. Slechts een enkele druk op een knop was 'daarvoor noodig. Nauwelijks was op de knop gedrukt of geweldige rookwolken stegen omhoog. Even daarna waren zij reeds 2400 meter hoog en 1600 meter lang en breed.
Een derde voorbeeld van het verbluffende, dat men met de moderne middelen thans kan bereiken, is de proef, welke met een Engelsch luchtvaartuig op het vliegveld van Valkenburg dezer dagen werd genomen. Onder een oorverdoovend geraas steeg het de lucht in en kon het een snelheid van 1000 K.M, per uur bereiken.
Wie moet, als hij deze dingen overdenkt, de schrik niet om het hart slaan? Wie heeft hier niet in angst en vrees te verkeeren? Men behoeft nog niet eens aan de atoombom te denken om dat te doen. Daar is ook zonder de werking van de atoombom alle reden om zulks te doen. Te meer, als men bedenkt in welk een staat van spanning de groote mogendheden jegens elkanr der verkeeren. Het onderlinge vertrouwen, de wederzijdsche naijver, de hevige tweespalt en de voortdurende geschillen liggen als een soort dynamiet hoog opgestapeld. Er behoeft slechts een vonk in dit kruithuis te vallen en heel de wereld staat opnieuw in oorlogsbrand.
Dat er op het oogenblik een geweldige spanning en hoog geklommen oneenigheid tusschen de volken bestaat, daaraan behoeft wel niemand te twijfelen. Daarvan levert de conferentie van Moskou wel een afdoend bewijs. Op geen enkel punt van eenig belang is men het daarop eens kunnen worden. Telkens en telkens weer stonden de vier groote mogendheden daar scherp tegenover elkander. Meestal zoo, dat de Amerikaan de Engelschman en /de Franschman aan den eenen kant en recht daartegenover en dwars daartegen de Rus. Het liep eerst vast ten aanzien van de Duitsche vredesvoorwaarden. Toen men daarmede in een slop terecht gekomen was, deed Marshall het voorstel om tot een viermogendhedenverdrag te komen. De Engelschman en de Franschman vielen den Amerikaan hartelijk bij. Ook zij bleken voorstanders van zulk een verdrag te zijn. De Rus weifelde aanvankelijk. Hij zei noch ja, noch neen, Toen ten slotte bleek, dat met hem geen land te bezeilen viel en hij toch eigenlijk bij zijn weifelende houding 'n besliste tegenstander van het verdrag was, heeft Marshall, de Amerikaansche afgevaardigde, zich in eigen persoon naar Stalin begeven. Doch ook dat persoonlijk onderhoud — zooals spoedig zou blijken — heeft geenerlei resultaat opgeleverd. Toen heeft men de Duitsche aangelegenheid maar gelaten voor hetgeen zij was. De Oostenrijksche vredesregeling kwam toen ter tafel. Ook hiermee liep het evenzeer mis. Volgens de laatste berichten stonden Bevin en Marshall op punt van vertrek.
Ten besluite nog dit. De Amerikaansche regeeringscolleges hebben hunne goedkeuring aan Trumans plan verleend. De steun aan Griekenland en Turkije gaat dus door. In Palestina zijn er drie joodsche terroristen ter dood gebracht. Deze gebeurtenis heeft tot hevige protesten uit de Joodsche wereld aanleiding gegeven. Van die zijde heeft men verzekerd, dat de dood der terroristen gewroken zal worden. Dus ook in deze kwestie geen geringe spanning en verdeeldheid!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 april 1947
De Banier | 8 Pagina's