Nieuwe dreigementen
Dr. Beel en mr. Jonkman hebben kort geleden een samenspreking met de Indonesische delegatie gehad. Deze samenspreking is op niets uitgelopen. De Nederlandse voorstellen betreffende samenwerking op economisch gebied zijn kort en goed zonder nader commentaar door de regering van Soekarno verworpen. Een voorlopige regeling, waarbij ondernemingsproducten zo spoedig mogelijk ter beschikking zouden komen, zonder voorafgaande oplossing van de daaraan verbonden juridische problemen, werd eveneens onaanvaardbaar door de republikeinen geacht. De tegenvoorstellen der republikeinen negeerden de onvoorwaardelijke erkenning van de artikelen 14 en 15 van het accoord van Linggadjati en werden daarom door de onzen van de hand gewezen.
Geen wonder, dat de republikeinse houding in Nederlandse kringen grote teleurstelling en ongerustheid verwekt heeft. Alleen prof, Schermerhorn toont zich — hoe kan het ook anders — niet ongerust. Hij heeft in een interview verklaard, dat er geen sprake van een crisis in de huidige situatie is. Zijn gezicht schijnt hem nu ook weer te hebben bedrogen. Soekarno en de zijnen — dit moet de genoemde hoogleraar ook wel bekend zijn — overladen toch thans de Nederlanders met allerlei verwijten en insinuaties.
Het republikeinse , , Nieuwsblad" maakt het daarbij zelfs zo bont, dat het dreigementen lanceert. Mochten de Nederlanders enige militaire actie willen beginnen —zo heet het in dat blad — dan zal de tactiek van , , de verschroeide aarde" door de republikeinen worden toegepast,
Hoe worden in deze gang van zaken toch de woorden van Ds, Zandt bewaarheid, waarmede hij de heer Joekes, op diens rede in de Tweede Kamer beantwoordde! Hij merkte toen op, dat de heer Joekes, die, nadat het accoord van Linggadjati in de Tweede Kamer was aangenomen zulk een klinkende jubelrede op dat accoord en zijn samenstellers hield, te vroeg juichte en dat hij in zijn lofspraak vergeten had om de voornaamste auteur daarvan, namelijk Soekarno, te benoemen. Deze Soekarno en zijn aanhang, betonen zich voor de zoveelste maal geduchte vijanden van Nederland te zijn, die elke onderhandeling zo hard zij maar kunnen tegenwerken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1947
De Banier | 8 Pagina's